Zadruga Lipa: Poslovanje po principima STARIH zadruga

0
292

Slika zadrugarstva u Srbiji polako se menja, poljoprivrednici, pogotovo oni manji počinju da stiču poverenje u udruživanje. U Srbiji trenutno postoji 1.957 registrovanih zemljoradničkih zadruga, a više od 80 posto je aktivno. Zakon o zadrugama se dugo čekao i nakon devet pokušaja da uđe u skupštinsku proceduru, konačno je usvojen 2016. godine. Ministarstvo poljoprivrede marljivo je radilo na afirmaciji slike o zadrugarstvu i pokušaju da ljudima vrate veru u ovakav vid poslovanja. Sada već davne 2004. godine u srcu Šumadije grupa proizvođača je došla na ideju da oformi zadrugu pod nazivom „Lipa“ koja će poslovati po principima starih zadruga kakve smo nekada poznavali.

Adama Maganic 1120x180

U novijoj istoriji Srbije pamte se velike malverzacije za zadrugama, ljudi su bili često obmanuti i njihovo poverenje je bilo veoma teško ponovo povratiti. Slična stvar se dogodila i u selu gornja Trešnjevica nadomak Aranđelovca, kada je zadrugarima sve otišlo na doboš uključujući i zgradu koju su imali.

Udruživanje u voćarstvu ima smisla

Od voća zadruga ima nešto malo kupina, malina i jabuka, najveći zasad je pod šljivom koja je zaštitni znak ovog kraja i od koje je pravi vrhunska prepečenica. Zadruga ima svoju destileriju koja je napravljena pre oko godinu dana, a sve zahvaljujući opštini Aranđelovac, koja je dala novčana sredstva za opremu neophodnu za početak rada destilerije.

MPS baneri II

Kapacitet kazana za proizvodnju rakije je 350 litara, dnevno destilerija može da izbaci 5 -6 kazana kada se radi sa svim raspoloživim kapacitetima koje uključuju i ljudstvo. Zadruga ima ukupno 70 hektara po šljivom od kojih je 47 hektara u rodu. U planu je da se rakija vrhunskog kvaliteta nađe kako u domaćim marketima, tako i na inostranom tržištu, sa ponosom ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Evropska konferencija o plasmanu voća Eurofruit 2017

Zadruga „Lipa“ je svojim primerom pokazala da udruživanje ima smisla i da je moguće da se poljoprivrednici okupe i slože oko dobre ideje, vođene zajedničkim interesima. Ukoliko vas interesuje udruživanje, sugerišemo da pogledate kako funkcioniše ZZ Zadrugar Bač.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Poljoprivredne zadruge u Srbiji treba da se povezuju između sebe, specijalizuju proizvodnju utemeljenu na autentičnim proizvodima sa geografskim poreklom.

Sagovornik: Radiša Matić, selo gornja Trešnjevica

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstU Vojvodini se preoravaju zasadi jabuke
Sledeći tekstmyKWS – Vaš digitalni savetnik!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime