LOZINA ŠTITASTA VAŠ

0
2031
Agrosaveti---Adama---Vinova-loza---Stitasta-Vas-03

Pažnja vinogradara je s pravom usmerena na suzbijanje prouzrokovača plamenjače, pepelnice, sive truleži i ostalih patogena vinove loze. Međutim, potrebno je obratiti pažnju i na pojedine štetočine vinove loze kao štp je lozina štitasta vaš.

Spyrale Adama 1120x1080

Lozina štitasta vašPulvinaria vitis je česta u našim vinogradima, ali se retko javlja masovno. Ženka je ovalnog oblika, tamno braon boje štita. Ima jednu generaciju godišnje. Ženka polaže jaja u belu voštanu jajnu vreću (tokom maja meseca), koja je dvostruko veća od tela. Mlade larve se javljaju obično u junu mesecu i prelaze na lišće i zelene izbojke. U jesen prelaze na drvenaste delove gde prezimljavaju. Larve sišu sokove i na taj način mogu prouzrokovati ozbiljnije štete u vidu preranog opadanja listova.

Agrosaveti---Adama---Vinova-loza---Stitasta-Vas

Tretman

Zaštita se obavlja u fazi mirovanja ako se utvdi prisusutvo larvi u čaurama ili u toku vegetacije. Kasnije je zaštita otežana zbog prisustva štita. Pravi trenutak za suzbijanje tokom vegetacije je upravo nastupajući period (tokom juna meseca) kada dolazi do piljenja i pojave larvi koje migriraju na lišće i na mladare, i u tom trenutku nisu pokrivene štitom.

PROČITAJTE I...  Jesenja zaštita uljane repice: Kako se BRZO rešiti SAMONIKLIH ŽITARICA i sprečiti pojavu bolesti

Stručnjaci kompanije Adama savetuju da je efikasna upotreba preparata Pyrinex® 48 EC. Pyrinex® 48 EC je insekticid sa kontaktnim, digestivnim i inhalacionim delovanjem, a ovim tretmanom ujedno radimo i zaštitu od cikada.

Agrosaveti---Adama---Vinova-loza---Stitasta-Vas-02

Prethodni tekstUzgoj svinja u Bačkoj Topli
Sledeći tekstProizvodnja rasada i povrća u plastenicima u selu Dučina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime