Mikrogranulisana đubriva

0
1901
Agrosaveti - Timac Agro - Mikrogranulisano đubrivo 04

 

 

 

Zadovoljni korisnici mikrogranulisanog đubriva

Jedna parcela, dva proizvođača. Nenad i Nikola Mratinov iz banatskog sela Sakule, nisu rođaci već kolege koje je spojila ne baš tako kvalitetna državna zemlja koju su dobili u zakup. Trebalo je posejati repu i nadati se najboljem. Na tom putu konsultovali su stručnu službu kompanije Timac Agro.

‚‚Svako od njih je radio po 10 hektara šečerne repe. Prvi put su ušli u parcele, zemlja nije previše kondiciono jaka, ali su uspeli da izvuku jako dobre useve šećerne repe‚‚ – objašnjava Jovica Jožika iz kompanije Timac Agro.

Na preporuku stručnjaka, ova dva mlada proizvođača su primenila Actistart, mikrogranulisano đubrivo zajedno sa setvom. Na kontroli su se videle razlike još dok je repa bila mala.

Agrosaveti - Timac Agro - Mikrogranulisano đubrivo 02

Mikrogranulisana đubriva primenjuju se ultralokalizovano sa setvom ratarskih kultura kada se pomoću depozitora mikrogranule unose u red u koji se polaže seme gajene kulture.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kompanija Timac Agro Balkans preporučuje dve formulacije mikrogranulisanih đubriva:

  • Actistart – NPK 11 : 22 : 5 + 12% SO3 + 2% Zn

  • Physiostart – NP 8 : 28 + 23% SO3 + 2% Zn

PROČITAJTE I...  Zaštita i ishrana zasada ŠLJIVE na početku cvetanja

U pitanju su đubriva za visokim sadržajem fosfora i cinka koja ubrzavaju porast korena i njegovo grananje, što omogućuje mladim biljkama da vrlo brzo nakon nicanja, intenzivno počnu da usvajaju vodu i hraniva. Usevi đubreni ovim đubrivima imaju veoma brz početni porast, brzo formiraju redove i postižu dobar sklop biljaka.

Agrosaveti - Timac Agro - Mikrogranulisano đubrivo 03

Nenad i Niklo želeli su najbolje za svoju parcelu i kulturu koju su posejali. Iako skeptični u početku, prinosi koje su postigli, pokazali su ima da imaju pravnog partnera. Oko 6 vagona po hektaru prinosa je više nego očekivano za ova dva mlada poljoprivrednika.

‚‚Primetno je bilo posle nicanja. Ta repa gde je bilo korišćeno startno đubrivo je bila veća i bolje se razvijala od samog početka.‚‚ – ističe Nikola Martinov.

‚‚Ovo što smo ostavili kao kontrolu je duplo lošije od ovog što smo đubrili Timakovim đubrivom‚‚ – objašnjava Nenad Martinov.

Agrosaveti - Timac Agro - Mikrogranulisano đubrivo 01

Parcela Martinovih je po klasifikaciji bila slabo alkalna, te je zbog toga i bila preporuka stučnjaka iz Timac Agro da se koriste mikrogranulisana đubriva.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

‚‚Jako je važno, od samog starta, od samog klijanja, da usev krene što brže.Usev ratuje sa vremenom. Letnje suše kad su došle, počelo je vegetiranje biljke. Dakle, ona je morala što brže da napravi koren. Aktistart omogućio je repi da brzo dođe do izduživanja, da raširi koren, žilice, napravi bolji odnos korena i lisne mase i onda smo dobili usev koji je dosta dobro podneo sušu.‚‚ – objašnjava Jovica Jožika.

Ovom primenom, biljka je manje odbacivala listove što je dovelo do veće digestije jer nema retrovegetacije. Pokazalo se kao dobitna kombinacija koja je kod proizvođača donela rod i veći od očekivanog.

Prethodni tekstAgrotehnika i pravilan izbor hibrida za visoke prinose
Sledeći tekstUzgoj Alpino koza u Sokobanji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime