Agrotehnika i pravilan izbor hibrida za visoke prinose

0
538
Agrosaveti - Setva kukuruza 01

U Pomoravskom okrugu, na više od 60.000 hektara, počela je setva kukuruza, tradicionalno najzastupljenije žitarice u ovom delu Srbije

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Stručnjaci za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, savetuju ratarima primenu pune agrotehnike i pravilan izbor hibrida, jer tvrde da samo to donosi visoke prinose. Navode da se zbog nepotpune primene agrotehničkih mera gubi polovina prinosa kukuruza, a slično je i sa ostalim kulturama.

„Ostvaruju se prinosi u Pomoravlju, Resavi i Levču od oko pet tona po hektaru, a potencijali naših hibrida uz primenu kompletnih agrotehničkih mera su do deset tona.”, objašnjava stručni savetodavalac za ratarstvi Miodrag Simić.

Adama Sultan 1120x180

Na pitanje šta znači puna agrotehnika, Simić podseća da je to obavezna zimska brazda, pravi izbor hibrida i sklop, optimalno vreme setve, propisane količine đubriva, na vreme tretiranje protiv korova.

Kukuruz, najdominantnija žitarica, postao je profitabilan u Srbiji, a profit se može ostvariti samo uz dobre prinose, koji se postižu uz punu agrotehniku, navodi Simić.

galenika pylon 1120x85

On, zbog čestih suša, preporučuje i da se više seju hibridi ranih grupa zrenja.

PROČITAJTE I...  Zimski radovi u voćnjaku umanjuju broj štetočina na proleće

Na području Pomoravskog okruga, koji obuhvata Jagodinu, Ćupriju, Despotovac, Paraćin, Svijalnac i Rekovac, jesenas je ozimim žitaricama zasejana oko 20.000 hektara, od čega najviše pšenicom, 15.000 hektara. Ozime žitarice, ističu stručnjaci, su u veoma dobrom stanju i kondiciji.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstREPINA PIPA – Najopasnija štetočina šećerne repe
Sledeći tekstMikrogranulisana đubriva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime