Aktuelna zaštita luka i peršuna

0
342
luk
Foto: PIS Srbija

Zbog najavljenih padavina proizvođačima luka, gde su padavine prognozirane, preporučuje se sprovođenje mera zaštite pre padavina. Takođe, na peršunu je registrovana siva pegavost lista, te je i na ovoj biljnoj kulturi potrebno sprovesti zaštitu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prolećni luk se na teritoriji Pančeva nalazi u fazi naraslih lukovica oko 70 odsto do faze završetka razvoja lukovice i oko 10 odsto povijenih listova na dole. Međutim, zbog najavljenih padavina Prognozno izveštajna služba za zaštitu bilja preporučuje sprovođenje mera zaštita.

Padavine koje su za ovaj region najavljene za sredu i za dane vikenda mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenjem infekcije od strane gljive prouzrokovača truleži glavica i lisne pegavosti luka (Botrytis spp.).

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

U cilju sprečavanja zaraza lukovica pomenutim patogenom, koji bi  nastavio dalji razvoj u skladištima i izazvao truljenje samih lukovica, preporuka proizvođačima je da pre padavina sprovedu hemijski tretman nekim od preparata:

  • Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 1 kg/ha (karenca 14 dana) ili
  • Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha (karenca 14 dana).

Zaštita peršuna

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi peršuna se nalaze u fazi razvoja korena, koren dostigao 50% do 70% od krajnjeg prečnika (BBCH 43).

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista (Septoria petroselini) na do 12% biljaka, kao i simptoma crne pegavosti (Alternaria dauci) na do 25% biljaka.

PROČITAJTE I...  Praziluk – tehnike rasađivanja i uzgoja
pegavost lista persuna
Foto: Pegavost lista peršuna / PIS Srbija

Proizvođačima se preporučuje da u cilju očuvanja lisne mase i sprečavanja daljeg razvoja i širenja patogena primene hemijske mere zaštite fungicidom:

Sercadis plus (a.m. fluksapiroksad + difenokonazol) 1 l/ha, karenca 7 dana.

Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenog preparata!

Izvor: PIS Srbija

Prethodni tekstŠtetu na usevima od nevremena prijaviti u lokalnim samoupravama
Sledeći tekstOrgansko govedarstvo – sličnosti i razlike sa konvencionalnom proizvodnjom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime