Kako da sačuvate azot u zemljištu – N-Lock

0
389
Agrosaveti Corteva Pioneer N Lock azot 02
Coltrane 1120x180

N-Lock je novi proizvod kompanike Corteva. To je jedna inovacija na našem tržištu. Radi se o proizvodu koji je inhibitor nitrifikacije. Svo đubrivo koje unesemo u zemljište, pre svega azotno đubrivo, ima tendenciju da se vrlo brzo razlaže. Usled tog razlaganja, postaje podležno isparavanju ili ispiranju iz zemljišta. Tu je kompanija Corteva sa svojim proizvodom N-Lock, našla pravo rešenje. – ističe Vojislav Carević ispred kompanije Pioneer.

N-Lock ima primenu u svim vrstama đubrenja: stajnjak, osoka, ostaci od proizvodnje biogasa i mineralna đubriva. Bitno je da ga nanesemo u količini od 2,5 l/ha. N-Lock je našao primenu najviše u usevima kukuruza, zatim u proizvodnji krompira, šećerne repe, ali i žitarica. – objašnjava Carević, Pioneer.

Primenom N-Lock dolazi do blokade nitrifikatora, tačnije bakterija koje razlažu azotno đubrivo, i na taj način ono ostaje postojano u zemljištu. Biljci azot ostaje dostupno do momenta kada njoj bude najpotrebnje. Znamo da u početnim fazama, biljke nemaju toliku potrebu za azotom, a kasnije je on veoma značajan. Tu je najznačajnija uloga N-Lock, blokada te razgradnje đubriva i čuvanje azota za biljku za njene kasnije potrebe. – napominje Vojislav Carević, Pioneer.

PROČITAJTE I...  Tretman semena Pioneer sa biostimulantom Lumibio Kelta

Agrosaveti Corteva Pioneer N Lock azot 03

Uz upotrebu N-Lock, zaključavate azot, da ne dođe ispiranja u dublje slojeve ili da ne doe do isparavanja u gornje slojeve zemljišta. Samim tim čuvate taj azot nekoliko nedelja duže nego što bi to sama priroda dozvolila. Uspevate, zapravo, da sačuvate azot za one faze proizvodnje, prvenstveno kukuruza, kada je on kukuruzu najptrebniji. – Bojan Radinović, Pioneer.

Savetujemo proizvođačima da se obrate svom Corteva promoteru na terenu koji će im dati detaljna uputstva i pomoći oko primene ovog preparata. – završava Vojislav Carević iz kompanije Pioneer.

Talisman Plamen 1120x185

Prethodni tekstRevolucionarno rešenje za nematode u zemljištu
Sledeći tekstPovrće u plasteniku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime