Zašto ječam žuti

0
981
jecam
Foto: PIS Vojvodina

Ove godine se masovno dešava da pšenica i ječam žute, posebno iz ranijih rokova setve što je zabrinulo poljoprivrednike. 

Adama Asorbital 1120x180

Do žućenja ječma može da dođe usled niske temperature, viška ili manjka vode u zemljištu, disbalansa u razvoju korenovog sistema i nadzemnog dela, nemogućnosti usvajanja hranljivih elemenata od strane biljaka, pre svega azota, zbog pH vrednost zemljišta (ječam je najosjetljiviji od svih strnih žitarica na kiselost zemljišta), oštećenja od herbicida.

To je pojava koja se javlja skoro svake godine. Kada su jeseni neobično tople, a zime blage, gotovo bez snega, strna žita budu jako kratko u stanju mirovanja. Dr Vladimir Aćin iz Odeljenja za strna žita iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže da faktori, kao što su nedostatak snežnog pokrivača, golomrazica, vetar i povišena temperatura mogu da dovedu do mehaničkog oštećenja starih listova. Kada se formira zeleno mlado lišće, biljke će odbaciti oštećene stare listove.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Savet poljoprivrednicima je da redovno obilaze polja, kako bi na vreme reagovali u slučaju gljivičnih oboljenja na usevima, jer je temperatura visoka za ovo doba godine, i kako usevi ne bi ušli u proleće sa velikim infektivnim potencijalom. Kada se stabilizuje vreme, odnosno kada temperature dovoljno porastu, treba da se krene sa hemijskim merama zaštite  i to najpre useva iz najranijih rokova setve.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

Žuta patuljavost ječma

Slične simptome pokazuje žuta patuljavost ječma. U pitanju je bolest koju uzrokuje virus (BYDV – Barley Yellow Dworf). Najvažniji prirodni domaćini su joj ječam, ovas i pšenica. Najvažniji izvor zaraze su višegodišnji travnati korovi, a glavni prenosioci su lisne vaši i cikade. Virus patuljavosti se ne prenosi semenom, ili zemljištem, već samo navedenim štetočinama.

1120x180px
vasi na jecmu
Foto:vaši-vektori virusa žute patuljavosti ječma / Autor: PIS Vojvodina

Zaraza se ostvaruje najčešće u toku jeseni kada je usev u stadijimu razvoja jednog ili više malih listova. Virus prvo naseljava strna žita koja su posejana u ranijim rokovima setve, kao i parcele gde nije primenjen tretman semena insekticidima.

Na zaraženim listovima ječma u početku se javljaju pege žuto zelene boje koja kasnije prelazi u crvenkastu i tamnocrvenu boju. Ukoliko do infekcije dodje kasnije, crvena boja je lokalizovana na ivici liske. Listovi se zadebljavaju i stoje uspravno „nakostrešeno“. Biljke zaostaju u porastu. Usev zaražen u jesen ne klasa ili donosi manje i sterilne klasove. Simtomi se na parceli najčešće manifestuju mestimično, a pri jačoj zarazi cela parcela može biti zahvaćena.

Adama Soratel 1120x1080
zuta patuljavost jecma
Foto: uzorak ječma na kojem je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa BYD / Autor: PIS Vojvodina

Na pojavu bolesti povoljno deluju povišene temperature u toku zime.

PROČITAJTE I...  Prvi fungicidni tretman pšenice i ječma - zaštita lista

Mere zaštite od žute patuljavosti ječma

Nakon nicanja strnih žita treba pratiti prisustvo i brojnost navedenih štetočina i vršiti njihovo suzbijanje. Prema standardu Evropske organizacije za zaštitu bilja prag štetnosti iznosi 10% biljaka naseljeno sa jednom ili više vaši.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Indirektne mere bolesti podrazumeva suzbijanje korova, kasnija jesenja i ranija prolećna setva, kao i gajenje otpornih i tolerantnih sorti. Jare kulture treba sejati dalje od ozimih useva i ne preterivati s azotnim đubrivom.

Ukoliko se u toku jeseni ostvari infekcija, bolest je  nemoguće suzbijati. Zato je neophodno pratiti naseljavanje vektora biljnih vašiju na parcele sa izniklim ječmom (pšenicom) u toku jeseni.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvori: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, PSSSRS, PIS Vojvodina

Prethodni tekstMagnolija – lekovita lepotica
Sledeći tekstAktuelna zaštita u zasadima jabuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime