Žamor oko bumbara
Iako su mnogi naučnici fokusirani na opadanje broja pčela, veoma malo je studija posvećeno bumbarima. Dobra vest je da nova studija daje procenu o populaciji bumbara i njihovoj rasprostranjenosti u Mičigenu u poslednjih 100 godina. Loša vest je da su ovi rezultati dramatično loši i odražavaju i ono što se dešava širom Amerike, Evrope i Azije.
Državni univerzitet u Mičigenu predvodio je studiju. Uporedili su sadašnju rasprostranjenost vrsta bumbara širom države sa informacijama prikupljenim iz muzejskih primeraka prikupljenih još 1880-tih.
Istraživanje, objavljeno u aktuelnom izdanju časopisa Ekologija, pokazuje da je polovina proučavanih vrsta bumbara opala za više od 50%.
Bumbar najbolje vibrira
‚‚Bumbari su važni oprašivači biljaka u prirodnim staništima. Pomažu u održavanju semena i biljaka od kojih ptice i druge životinje zavise.‚‚ – rekao je Tomas Vud, postdoktorant istračivač i glavni autor studije.
‚‚Oni su takođe efikasni oprašivači mnogih voća i povrća koji su važni za zdravu ishranu ljudi.‚‚
Uzmimo borovnicu za primer. Bumbari su veoma efikasni oprašivači ovog voća. Da bi se izvadio polen neophodan za oplodnju, cvet se mora snažno protresti. Bumbari su eksperti u vibriranju cvetova da bi se iz njega izvukao polen.
‚‚U Mičigenu postoji 19 vrsta bumbara i oko 445 vrsta drugih pčela. Mnogi ključni usevi Mičigena zavise od njih. Tačnije, oko 50% oprašivanja trešnje vrše divlje pčele.‚‚ – istakao je Vud.
Vudov tim je pretražio državu Mičigen i uporedio rasprostranjenost 12 različitih vrsta bumbara u 83 države pre i posle 2000. godine. Neki od najvećih smanjenja populacija uključuju potpune gubitke vrsta.
Iako je studija bila usredsređena na Mičigen, njeni rezultati se odražavaju i na druge regione širom sveta. Ipak, neki od rezultata su i pozitivni. Nekoliko uspešnih rezultata se pokazalo na istočnom bumbaru i braon bumbaru, čije su populacije porasle za 31%, odnosno 10%.
Bumbari probirljivci izumiru
Zašto su neke vrste opstali ili povećale sveoje populacije dok se kod drigih vrsta smanjio broj?
Istraživači su ispitivali vrste biljaka koje je svaka vrsta bumbara posećivala. Bumbari nose polen na svojim zadnjim nogama. To se može ukloniti i identifikovati pod mikroskopm čak i decenijama nakon smrti bumbara. Dok su naučnici izučavali ove naslage polena, pronašli su dosledan obrazac.
‚‚Vrste sa smanjenom populacijom su skupljale polen sa manjeg broja vrsta biljaka. Nasuprot tome, vrste koje su se održale, posećuju mnogo širi spektar biljaka. To ukazuje da izbirljivi bumbari imaju manju sposobnost da pređu na novu biljnu vrstu ukoliko im omiljena biljka nije dostupna.‚‚ – objasnio je Vud.
Sledeća faza istraživanja će pokušati da shvati zašto bumbari sa uskim izborom biljaka za hranjenje nemaju fleksibilnost u izboru hrane.
‚‚Većina smanjenih populacija bumbara u Mičigenu leti tokom leta. Hrane se prerijskim bilkama i drugim cvetovima sa livada. Manje vrsta biljaka cveta u leto u poređenju na proleće. Takođe znamo da su se livade i prerije izgubile tokom prošlog veka. To znači da su letnji bumbari duplo ugroženiji zbog gubitka staništa i smanjenje sposobnosti da se prilagode ovim promenama.‚‚ – rekao je Vud.
Izvor: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190423133749.htm










