Uzgoj pčela i proizvodnja meda na Fruškoj Gori

0
2952
Agrosaveti---Uzgoj-pcela-i-proizvodnja-meda---01

Med je jedan od najstarijih prirodnih zaslađivača koji ljudi konzumiraju od davnina. I to ne samo zbog lepog ukusa, već i zbog mnogih zdravstvenih svojstava. Danas ima mnogo vrsta meda. Pravi zaljubljenici u taj prirodni proizvod nikada ne prestaju da istražuju njegove ukuse i blagodeti. Proizvođači meda uglavnom su zaljubljenici u prirodu i pčele. Ta mala stvorenja zaista mogu postati ne samo deo porodice, već i porodične proizvodnje meda. Upravo taj slučaj i sa porodicom Hunjadi iz Petrovaradina. Više od 35 godina ova četvoročlana porodica bavi se proizvodnjom meda. Za ovu proizvodnju se najpre kao hobi opredelio otac Miroslav.

Agil 1120x180

‚‚Kao zdravstveni radnik, laborant, imao sam relativno malu platu. Ni moja supruga nije imala veća primanja. Morali smo pronaći dodatni posao za kućni budžet. Prvo smo uzeli 4 košnice, pa 10 košnica, i sve više i više. Videli smo da mi to znamo i možemo. Izuzetno smo zavoleli pčele. Onaj ko ne voli pčele ne može ovo raditi. One znaju da nagrade ali znaju i da ubodu.‚‚ – uz osmeh objašnjava svoje početke Miroslav.

PROČITAJTE I...  200 godina tradicije u pčelarstvu

Danas su Miroslav i njegova porodica prepoznatljiv u celom regionu. Kvalitet im je na prvom mestu čak i na uštrb profita. Od pčelarstva se ne može obogatiti, kaže Miroslav. Zato je bitno da se taj posao zaista voli. Tako su i stigli do preko 100 košnica koje imaju danas, ali i velikog broja proizvoda.

BioPlug 728x90px

‚‚Bavimo se najviše medom. Skupljamo polen i propolis. Od toga svega pravimo proizvode. Nešto matičnog mleča skupljamo. Imao od onih najačih mešavina za imunitet. To ćerke rade jer je to veoma pipav posao.‚‚ – objašnjava Miroslav.

Agrosaveti---Uzgoj-pcela-i-proizvodnja-meda---02

Pčelarska godišnja turneja

Svojim pčelarskim autobusom tokom cele godine košnice se sele u sve krajeve Srbije. Kotrole meda su veoma rigorozne.

Orius 1120x1080

‚‚Prva seoba je na uljanu repicu. Potom se ide na bagrem. Onda se vraćamo na bagremac. Za Bagrem idemo na Cer. Posle idemo na Frušku goru gde radimo sertifikaciju lipovog meda. Prvo vrcanje se radi polenska analiza da se vidi da li odgovara fruškogorskom lipovom medu. Ako prođemo, onda se rade na stotine analiza iz svih buradi.‚‚ – objašnjava postupke Miroslav.

PROČITAJTE I...  Uvežen med iz Ukrajine

Godinama u nazad ovi proizvođači meda trude se da zadrže takvu proizvodnju koja je najsličnija organskoj.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

‚‚Nismo sertifikovani ali se trudimo da radimo tako. Mi ne kupujemo vosak jer u njemu često ima parafina. Isključivo radimo sa svojim voskom. Samo ono što je prirodno, ide u košnicu. Jedino što je iole neprirodno su lekovi koji se daju u jesen protiv varoe. I tu gledamo da radimo sa prirodnim lekovima.‚‚ – ističe Miroslav.

Agrosaveti---Uzgoj-pcela-i-proizvodnja-meda---03

Sve veća smrtnost pčela

Iako mnogi proizvođači imaju problema sa varoom, Miroslav kaže da su oni imali sreće. Kada se sve uzme u obzir sve su lošije godine za pčelarstvo u Srbiji.

I ovi proizvođači poput i drugih u Srbiji, imaju problem sa uginućem pčela kada krene sezona prskanja voća. Iako ima pomaku u pogledu savesti voćara, to je na žalost nedovoljno. U nekim godinama proizvodnja meda bude smanjena upravo iz tog razloga. Nekada je to i do 2 tone meda a može da dostigne gubitak i od 10 tona.

Agrosaveti---Uzgoj-pcela-i-proizvodnja-meda---04

Cena meda na tržištu varira a pometnju parvi i tzv. lažni med.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo sa tradicijom dugom 200 godina

‚‚Još uvek ima onih koji se zatrče kad vide med po 300 dinara pa kupe, pa onda dođu kod mene i kažu pa to ne liči na med. Ja im kažem da su kupili skup šećer.‚‚ – kaže Miroslav.

Livadski, šumski, bagremov, med uljane repice, suncokretov i sertifikovan lipov med samo su neki iz asortimana porodice Hunjadi. I posle toliko godina, oni jednostavno vole to što rade. Najdraže su im nove, male košnice koje prvo pristižu u dvorište i tretiraju se kao mezimci. Tako ljubav prema ovom poslu nikada ne jenjava. Nastavljaju da tragaju za novim proizvodima. Zdravim i korisnim. Kod nas još uvek to sve predstavlja borbu s vetrenjačama. Ova porodica, međutim, nema nameru da odustane.

Prethodni tekstTrenutno stanje useva pšenice
Sledeći tekstDKC 4943 za profit u kukuruzu i put na Havaje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime