Primenite ovo i CVEĆE U VAZI će NEDELJAMA DUŽE da TRAJE

0
1214
cvece lale
Foto: Pixabay

Cveće u vazi će neizbežno da uvene, ali trajanje svežine može da se produži i nekoliko nedelja ukoliko preduzmete ovih nekoliko jednostavnih koraka.

Adama Maganic 1120x180

Produžavanje svežine cveća ili buketa u vazi ili oživljavanje cvetnog aranžmana koji je počeo da vene je moguće, pogotovo ako je reč o sezonskom cveću koje odgovara vašem podneblju. Po pravilu, ovo cveće je samo po sebi izdržljivije.

Prvo, vazu sa cvećem uopšte nije potrebno da držite na osunčanom mestu. Mnogi misle da se rezano cveće ponaša kao živa biljka. Naime, kada se odreže, cveće više ne vrši fonosintezu. Držite ga dalje od prozora i direktne sunčeve svetlosti. Leti blizu klima uređaja, a zimi dalje od radijatora.

Paradajz 1120x180

Šta uraditi ako cveće u vazi počne da vene?

Kako biste zaustavili proces propadanja, treba paziti da bakterije koje mogu da uđu u vodu ne zaraze stabljike. Ako se to dogodi, voda će dobiti određenu smeđu nijansu.

Voda treba stalno da bude sveža, odnosno svakodnevno da se menja. Takođe, operite stabljike i ako su negde trule – odsecite taj deo.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Takođe, bitno je nahraniti rezano cveće, jer promena vode u nekom trenutku neće više biti dovoljna. Dodavanjem malo šećera daće hranu stabljikama. Možete da napravite sami prihranu, tako što ćete u čašu vode dodati vrlo malo bilo kog bistrog bezalkoholnog pića od limuna i limete. Šećer iz soka će da osigura hranu za cveće, a limunska kisela će da smanji pH vrednost vode.

PROČITAJTE I...  JESTIVO CVEĆE: Lepota i zdravlje u bašti i na tanjiru

Ako postoje bakterije u vodi, šećer neće moći da pomogne, ali dodavanje vrlo male količine izbeljivača (na vrh kašičice) može da dezinfikuje sadržaj u vazi. Naime, bakterije uzrokuju začepljenje stabljika na mestu gde su posečene, te ih sprečava da uzimaju vodu, odnosno da voda putuje biljkom. Na ovaj način cveće u vazi štiti se od infekcija. Budući da je dobro razređen, izbeljivač neće naštetiti cvetovima.

Krompir 1120x180

Na kraju, obavezno uklonite trule stabljike. Cveće će vremenom početi da se suši, čak i u najboljim uslovima. Kako njihova lepota počne da bledi, ono što je ostalo od aranžmana, preberite. Trule stabljike su već pune bakterija i ne želite da se  prenesu na ostatak aranžmana.

Na ovaj način svoj predivni buket cveća možete da držite u svežem stanju nekoliko nedelja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPrijava za subvencije po hektaru moguća i za parcele na verifikaciji
Sledeći tekstKrmno bilje ŽUTI ZVEZDAN: Podnosi sušu, izuzetno hranljiv, uspeva na svim zemljištima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime