21. Savetovanje povrtara održano u Novom Sadu

0
1135
Agrosaveti---savetovanje-povrtara---01

Savetovanje povrtara pod nazivom “Savremena proizvodnja povrća” održano je u Novom Sadu. Povrtari su već 21 godinu unazad navikli da im se sezona zahuktava baš nakon ovog tradicionalnog skupa, te su se i ove godine okupili u velikom broju. Teme ovogodišnjeg skupa su bile razne. Od navodnjavanja, izbora đubriva, zaštite, savremene proizvodnje krompira, a sve je bilo ispraćeno i izložbom najnovije tehnologije u povrtaratsvu.

Spyrale Adama 1120x1080

Početak nove sezone je i prilika da se napravi rezime prošlogodišnje, koju proizvođači i agronomi ocenjuju kao delimično uspešnu u zavisnosti od gajene povrtarske kulture.

“Sezona je bila uspešna za proizvodnju paprike i paradajza, kao i za sve kupusnjače. Manje uspešna je bila za recimo proizvodnju luka, zbog obilnih padavina.” – rekao je prof. dr Žarko Ilin.

LIBRETO 1120x180

 

KLIMATSKE PROMENE SVE IZRAŽENIJE

Savetovanje povrtara dotaklo se i teme u vezi sa klimatskim promenama. One su sve osetnije i koje često kvare planove poljoprivrednicima. Prema rečima profesora Ilina, u jednom referentnom periodu svega 20% godina je bilo idealno za rast i razviće povrtarskih kultura, dok je 30-40% bilo izrazito sušno.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Pivnicama

Agrosaveti---savetovanje-povrtara---02

“Šta je naš savet? Pa naš savet je racinalna proizvodnja uz kvalitetnu ishranu, pre svega dobar odnos azota i kalijuma, uz obaveznu primenu kalcijuma na bazi kontrole plodnosti zemljišta. Zatim, dobra obezbeđenost biljaka vodom, ali na bazi tzv. tehničkog minimuma. Ovom poslu se mora pribeći sa znanjem, dakle održavati vlagu u zemljištu na nivou od 70% od poljskog vodnog kapaciteta. Osim toga, savetujemo i korišćenje biostimulatora koji utiču na snaženje biljke, jači koren, linu masu, te će ona lakše podneti stresne situacije.” – ističe profesor Ilin.

Uz ove savete tu je i još jedan, a to je povećati proizvodnju u zaštićenom prostoru. A to je idealan tajming za spomenuti i mere Pokrajiskog sekretarijata za poljoprivredu koji se odnose na povrtare.

“Za povrtare za proizvodnju u zaštićenom prostoru izdvojeno je 80 miliona dinara, za navodnjavanje 340 miliona dinara, a tu su i konkursi za mlade poljoprivrednike.” ističe Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

A na samom kraju valja spomenuti i brojke, jer izvoz čini značajan segment ukupnog izvoza naše zemlje.

PROČITAJTE I...  Preko 300 tona ivanjičkog krompira stiže na rafove Lidla

“Povrća izvozimo na nivou oko 150 miliona dolara, a uvozimo u vrednosti od oko 50 miliona dolara. Najveći deo izvoza je prerađeno povrće, sa stalnim rastom od 2-3% godišnje, što je veoma pozitivno, te se nadam da će se tako nastaviti i ubuduće, ali to može samo uz jasniju agrarnu politiku.” – ističe prof. dr Žarko Ilin.

Prethodni tekstPrecizna ishrana bilja
Sledeći tekstOvce rase Virtemberg u Neštinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime