Proizvodnja bostana u Sremu

0
2079
Agrosaveti - Lubenica 01

Ma koliko nam teško padalo, sezona bostana ili od milja nam zvanih lubenica, ulazi u svoju završnicu. Ali kao što ste imali prilike i da čujete, ni pred sam kraj ove slasti, ne dajte se prevariti, već uživajte u najboljoj. A to svakako jesu plodovi našeg domaćina Jovana Matića iz mesta Voganj nedaleko od Rume, ali nadaleko poznatom upravo po kvalitetnim i porodičnim lubenicama, evo već više od 25 godina.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Lubenica 03

Nema leta bez sremačke lubenice, tvrdi naš domaćin. Ali iako ih proizvodi u Vojvodini, zanimljivo je da svoje proizvode isključivo već 25 godina zajedno sa suprugom, prodaje samo na Zlatiboru. Slučajnost koja se pretvorila u takvu tradiciju, da su baš tamo, svakog leta i očekivani i onako, kao na svom terenu kaže.

Agrosaveti - Lubenica 07

Ova godina sušna, teška je za večinu poljoprivrednih kultura. Naš domaćin međutim kaže da je za lubenicu bila dobra. Na oko 3 ari rodila je očekivano, a iskren je, skoro isto tako se i prodavala.

Paradajz 1120x180

U korak sa savremenim trendovima

Iako prati tehnološke trendove, ono što ovog proizvođača izdvaja od drugih jeste i to što u svojoj proizvodnji bostana, skoro u potpunosti izbegava korišćenje hemije. Kaže da je njegova lubenica skoro organska, jedino što nedostaje je sertifikat koji iziskuje vreme i dodatna sredstva.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino Balkana dolazi iz Srema

Agrosaveti - Lubenica 05

Svake godine na ovim njivama, Matić sadi dve standardne sorte i jednu novu. Ove godine, konstalešen je novina i odlično se pokazala. To međutim, u ovim vremenskim uslovima kakvi nam se dešavaju poslednjih godina, ne bi bilo moguće bez sistema za navodnjavanje kap po kap i primenu folija. A onda dolaze ratarske kulture.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Lubenica 04

I još se beru poslednje lubenice, ali i priprema se za novu sezonu. Iako su ove koje smo na njivi zatekli zaista i više nego opravdale priču našeg domaćina, Jovan ipak kaže da su najbolje one lubenice na koje ćete tek u žetvi kukuruza naići. Posle celog leta kaže, one ipak baš tada, najviše okrepljuju.

Opširnije pogledati u prilogu.

Krompir 1120x180

Prethodni tekstU toku prijave za AgroOrganicB2B u Selenči
Sledeći tekstKako napraviti savršenu silažu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime