Banatska cigaja: Od štalskoj uzgoja nema zarade, 190 grla ovaca na ispaši

0
299

Na imanju Nikole Trbenčina, iz Dolova, koje smo nedavno posetili, prvo što smo uočili bile su prikolice pune vune. Nikola je ovčar sa dugogodišnjim iskustvom i od kada zna za sebe bavi se ovim poslom. Njegovo stado trenutno broji 120 grla, a još njih 70 čuva komšijama. Rasa Cigaja koja je simbol ovog sela, gaji se zbog mesa i mleka i kao kombinovana rasa predstavlja odličan izbor za svakog ozbiljnog ovčara.

Spyrale Adama 1120x1080

Vunu neće niko ni na poklon

Naš domaćin je nedavno na društvenim mrežama obavio vest da poklanja ovčiju vunu, na njegov oglas niko se nije javio. Vuna više nikome nije potrebna i ovčari ne znaju gde sa njom. Organizovanog otkupa mleka nema, litar se prodaje za 180 dinara, a dnevno se pomuze oko 50 litara. Izazova u proizvodnji ima mnogo, ali se ipak nekako opstaje u poslu.

Ovce su preko leta na slobodnoj ispaši, što je velika prednost i ušteda za ovčare. Od štalskog uzgoja banatske cigaje nema zarade, jer su ulaganja drastično veća. Na livadi je potrebno da se životinjama obezbedi stalni pristup svežoj vodi, zatim so, kao i neophodna hladovina u koju će se sakriti kada krenu vrućine.

LIBRETO 1120x180

Komplikovani zahtevi za dobijanje subvencija

Država je prepoznala značaj ovčarstva, ali su zahtevi po pitanju umatičenih grla veliki i često se dešava da ovčari ne mogu da ispune sve stavke zakonom propisane. Naš sagovornik je upravo iz tog razloga uspeo da ostvari subvencije samo na ¼ svog stada, a za ostalo se snalazi sam kako zna i ume.

PROČITAJTE I...  Albina Stijović hoće da bude čobanica do kraja života

Ima prostora za zaradu

Nekadašnja cena mesa od 120 dinara po kilogramu popela se na 150, što je donekle dobra cena koja ostavlja prostora za zaradu. Dnevno se na ovoj farmi proizvede  i oko 10 kilograma ovčijeg sira, koji se prodaje po ceni od 700 dinara. Kupaca ima, sir je tražen i prodaja ide dobro.

Tokom zimskog perioda za stado od 120 ovaca potroši se oko 40 bala sena i pola kilograma kukuruza po svakom grlu, kako bi ovce ostale u dobroj kondiciji. Ukoliko se ovce izvode na ispašu 3-4 sata dnevno, potrošnja oko hrane se smanjuje, pa one tada potroše oko 15 bala sena, što je još jedan pokazatelj da samo slobodna ispaša može da donese zaradu.

Sagovornik: Nikola Trbenčin, ovčar iz Dolova

Prethodni tekstBostan: Šta je važno za dobar rod
Sledeći tekstSporazum Kijeva i Moskve o deblokadi izvoza žitarica visi o koncu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime