Gajite ove 4 biljke i imaćete ZELENIŠ TOKOM CELE GODINE

0
4830
lisnato povrce zelenis
Foto: Pixabay

Zima, proleće, leto, jesen – nije važno koje je godišnje doba, važno je da uvek možete da imate svež zeleniš tokom cele godine. To može da se postigne sa četiri vrste lisnatog povrća odabirom različitih sorti unutar svake vrste.  

Adama Asorbital 1120x180

Samo nekoliko svežih zelenih listova povrća punih vitamina kao dodatak jelu koji ste pripremili mogu da donesu jedinstven dašak užitka. Lepa vest je da u svežem lisnatom povrću možete da uživate tokom cele godine, jer postoje mnoge biljne kulture koje mogu to da obezbede. Izdvojili smo četiri predloga, a svako može napraviti kombinaciju prema svom ukusu i mogućnostima uzgoja.

Od oktobra do februara: Endivija (radič)

Mnogima je teško da upamte ovu biljku, jer ima više naziva. Kod nas poznata kao radič i endivija. Ali, treba se potruditi da je upamtite, jer donosi mnogo koristi. Biljka ima pomalo gorak ukus koji možda neće odmah da vam bude omiljen, ali ćete se jako brzo naviknuti i počeće da vam prija. Možete i da ga neutrališete sa originalnim i ukusnim prelivom napravljenim od limuna i začina kao što su kim i kari.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Postoje dve varijente radiča. Lisnati radič koji može biti crveni, zeleni ili ljubičasti i korenasti radič. Ono što je važno je da ova biljka sadrži prirodni insulin, pa se preporučuje dijabetičarima ili ljudima koji imaju insulinsku rezistentnost. Takođe, radič je savršen izvor kalcijuma i kalijuma, a njegovi crveni, zeleni ili žuti listovi predivno će da ukrase tanjir na trpezi.

PROČITAJTE I...  Francusko intenzivno baštovanstvo: Zdrav uzgoj, više hrane!

Od septembra do maja: Potočarka

Nekada samonikla, potočarka se sve više uzgaja od strane baštovana zbog visokog nivoa gvožđa i vitamina. Poznata je i kao kres salata. Baštenska potočarka se konzumira kada ima mlade izdanke, a osim u kuhinji koristi se i u narodnoj medicini. Kada se konzumira sirova, odlična je u kombinaciji sa jabukama i orasima. Može i da se kuva.

1120x180px

Od maja do septembra: Zelena salata

Zelena salata je među prvih deset povrća koja se najviše konzmiraju u Evropi. Doslovno postoji na stotine vrsta. Zelena salata je bogata vlaknima, sadrži dosta vitamina C, minerala i drugih hranljivih materija, a pored toga je i niskokalorična hrana. Ako niste znali, zelenu salatu možete da kuvate, odnosno njena tekstura, koja se topi, pomaže da se zgusne jelo od povrća ili čorbe, navodi Nature and garden.

Od oktobra do aprila: Matovilac

Sinonim za zimsku salatu, matovilac obiluje beta-karotenom, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Francuski pesnik Pjer de Ronsar napisao je čitave stranice o tome tokom perioda renesanse. Njegove savete marljivo su sledili francuski proizvođači sa područja Loire-Atlantique (Atlantska Loara). Danas su oni najveći proizvođači matovilca u čitavoj Evropi.

Adama Soratel 1120x1080

Salata od matovilca je jedna od nutritivno najzdravijih salata na svetu, a ukus joj je prilično neutralan. Konzumira se sirova, a preliv se dodaje u poslednjem trenutku pre posluživanja, kako listovi ne bi izgubili hrskavost.

Prethodni tekstPaulovnija – Drvo koje raste kao iz vode
Sledeći tekstHibrid KUKURUZA rane FAO GRUPE 330, pogodan za SUŠNE uslove

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime