Srce Šumadije ima bogato vinogorje, pa je tako ovaj tradicinalno vinarski kraj, dobio epitet mesta koje proizvodi jedna od najboljih vina u našoj zemlji. Mnogo sunčanih dana i pogodan teren daju vinske sorte grožđa koje se koriste za kvalitetna vina bogate arome. Pored vinskih, ovde se uspešno uzgajaju i stone sorte grožđa, među kojima je hamburg, kao veoma stara sorta, najpoznatiji. Veselin Jovanović iz Vinče, voće uzgaja već godinama, pored jabuke kao primarnog voća ima i skroman vinograd.
Veselin je zadovoljan ovogodišnjom cenom grožđa, i kako kaže naše grožđe uvek postiže mnogo bolju cenu na tržištu od uvoznog, jer je boljeg kvaliteta.
Jedan od većih problema na koji se voćari žale jeste nedostatak kvalifikovane radne snage. Mladi masovno odlaze kako iz sela tako i iz zemlje, a stare nema ko da zameni i nasledi.
Kada je reč o organizovanom otkupu grožđa njega nema u ovom kraju. Gašenjem velikih zadruga voćari su ostali bez mogućnosti da po boljoj ceni prodaju veće količine. Protivgradna mreža na ovom vinogradu nije postavljena ,ali na mlađem zasadu ona će biti neizostavna agrotehnička mera, jer ovaj kraj grad i nevreme retko zaobilaze.
Uvoznički lobi obara cenu
Ova godina ostaće zapamćena po dobrom rodu, ali našeg sagovornika muči uvoznički lobi koji u velikoj meri obara cenu i naši voćari mogu da se nadaju boljoj zaradi tek kada konkurenciji bude loša godina.
Prinos grožđa ove godine je zadovoljavajući, ali on vrlo lako može da ostane u senci jabuke i tako poremeti celokupnu računicu voćara. Ukoliko otkupna cena jabuke bude suviše niska zbog uvoza iz Poljske koji obara cenu domaće jabuke našim voćarima preti finansijaska nestabilnost, jer je jabuka voćarima ovog kraja najjača uzdanica i svako domaćinstvo je ima. Naime, niska cena jabuke može sve da ugrozi, jer je ulaganje u nju veće nego u grožđe i na taj način ona može lako da naruši ravnotežu ulaganja i prihoda.
Jabuke na tržištu cele Evrope ima mnogo, kaže naš sagovonik, konkurencija je oštra , a cena niska. Ostaje još samo da se vidi da li će naši voćari uopše imati računicu i da li će jabuke završiti u hladnjači ili na zemlji?
Više pogledajte u video prilogu.