Alternativna rodnost: Zašto voćnjak jedne godine rodi, a druge ne?

0
778
voce jabuka
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Često se dešava da voćke jedine godine rode, a druge ne.  Ova pojava se u voćarstvu naziva “alternativna rodnost”. Šta to konkretno znači i kako da se svede na minimum?

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Neke sorte jabuka imaju sklonost ka naizmeničnoj rodnosti. Osim breskve i višnje, ove pojave nisu pošteđene ni koštičave vrste voćaka.

Kod voćnjaka kod kojih se ne primenjuju sve agrotehničke i pomotehničke mere dešava se da one jedne godine obilno cvetaju, zametnu mnogo plodova i daju visoke prinose.

2022 Custodia 1120x1080

Međutim, usled preterane rodnosti voćke se previše “iscrpe” i ne stignu da formiraju rodne pupoljke za narednu godinu. Na taj način one slabo ili uopšte ne cvetaju sledeće godine, zbog čega izostaju prinosi.

Treba istaći da iznurenost voćaka može nastati i kao posledica oštećenja bolestima, štetočinama, zimskim mrazevima, pojavom niskih temperatura tokom cvetanja, letnjom sušom i drugim nepogodama.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Zbog toga se u voćnjaku svake godine moraju primenjivati sve neophodne agrotehničke i pomotehničke mere. Od ovih mera najbitnije su: rezidba; ishrana, navodnjavanje i zšatita, te proređivanje plodova.

PROČITAJTE I...  Kako UŠTEDETI AZOTNO ĐUBRIVO u zasadima VOĆA
Prethodni tekstLimuzin: Rasa tovnih goveda koja ima budućnost
Sledeći tekstBiodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi značajnu uštedu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime