Oterajte mrave brzo i efikasno iz bašte i kuće

0
15584
mravi
Foto: Pixabay

Iako internet obiluje savetima kako da oterate mrave iz kuće ili bašte, nikada niste sigurni koje od ponuđenih rešenja zaista može da bude delotvorno. U nastavku slede preporuke koje su naučno potkrepljene, a uz to prirodne i jeftine.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prirodni načini da oterate mrave

Ukoliko vam prave problem, mrave nije teško ukloniti kada znate šta treba da upotrebite. Postoji nekoliko prirodnih sredstva koja će vam pomoći i rešiti vas problema.

Cimet za mrave u bašti

Rasad možete da zaštite od mrava jednostavnim posipanjem cimeta u krug oko biljaka. Mravi ne vole jak miris koji cimet ispušta, a dovoljno je napraviti tanki krug. Mravi će izbegavati da pređu preko linije, jer im miris smeta i teže im je da komuniciraju sa drugim mravima. To će ih naterati da potraže drugo mesto.

Magnetic 1120x185px

Vinsko sirće rasteruje mrave

Vinsko sirće kuristite samo u kući. Prebrišite radne ploče, ormariće za sudove kao i sve druge površine na kojima ste primetili prisustvo mrava sa mešavinom belog vinskog sirćeta i vode u odnosu pola-pola. Ponovite postupak više puta u toku dana kako bi bio što efikasniji. Pored rasterivača mrava vinsko sirće je odlično sredstvo za čišćenje uopšte.

Zašto metod deluje: Iz dva razloga, i to prvo zato što mravi ne podnose miris sirćeta a drugo zato što uklanja miris tragova koje ostavljaju za sobom. Obratite pažnju na kretanje mrava i uočićete da uvek slede istu putanju bilo na ulasku ili na izlasku iz vaše kuće. Ako elimišete miris tragova koje ostavljaju duž ove putanje, postoje ozbiljne šanse da ih se otarasite. Ipak, treba biti oprezan i ne koristiti ovo sredtvo za tretiranje radnih ploča koje su od kamena. Dakle, ako je radna ploča od granita, mermera ili kvarca, umesto sirćeta upotrebite obično sredstvo za čišćenje koje je takođe delotvorno.

ExelGrow Adama 1120x180

Soc od kafe 

Svako od nas a posebno ljubitelji kafe mogu iskoristiti njen soc za posipanje po vrtu i u dvorištu, u borbi protiv mrava.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti trips u plastenicima

Zašto metod deluje: Mrave posebno odbija miris koji se oslobađa iz soca od kafe, a isti efekat ima i na mačke. Pored toga što je dobar suzbijač štetočina, soc od kafe je, usled prisustva minerala poput kalijuma, fosfora i magnezijuma, ujedno i odlično đubrivo za zemljište.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Kreda/Talk za bebe 

Povucite liniju kredom ispred mesta gde mravi ulaze u vaš dom. Ova linije delovaće kao barijera i mravi je neće preći. Periodično, osvežite ovu liniju kako bi i dalje bila delotvorna.

Zašto metod deluje: Pravi razlog nije zvanično usvojen. Neki smatraju da mravi ne podnose kalcijum-karbonat koji je sastojak krede dok drugi veruju da kreda prekida miris linije tragova koje mravi ostavljaju za sobom. Koji god razlog da je u pitanju, ovaj trik daje rezultate a interesantan je i zato što možete na potpuno bezbedan način uključiti čak i decu u proces suzbijanja štetočina u kući.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Borna kiselina efikasna za mrave

Pomešajte u jednakoj razmeri bornu kiselinu i neki slatki sirup (šećer u kombinaciji takođe daje rezultate), sa malo vode i postavite na liniju kretanja mrava. Ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce pobrinite se da ova smesa ostane van njihovog domašaja jer je, iako prirodna, ipak toksična.

Zašto metod deluje: Nakon konzumacije ova mešavina oštećuje kako digestivni trakt mrava tako i njihov spoljni skelet što za njih znači sigurnu smrt.

Spyrale Adama 1120x1080

Bilje/Začini i esencijalna ulja

Pospite  nanu, čili, kajensku ili crnu papriku, karanfilić, beli luk na mestima gde ste primetili mrave. Postavljanje lovorovog lišća u ormare i fijoke jednako uspešno odbija mrave. Sve ovo možete koristiti i u bašti.

PROČITAJTE I...  Zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji

Neka esencijalna ulja dokazano pomažu u rasterivanju mrava. Koristite ih u kući. Recimo, dovoljno je nakapiti samo nekoliko kapi ulja peperminta, limuna, eukaliptusa ili cimeta na vatu i postaviti u zonu okupljanja mrava i ovi će ubrzo početi da beže. Vatu je potrebno menjati i iznova natapati kada miris izvetri.

Zašto metod deluje: Mnoge biljke, uključujući i pobrojane ispuštaju jake mirise kako bi odbile mrave i druge insekte u svom prirodnom okruženju, a isti ti mirisi delovaće i u vašem domu. Ukoliko imate decu ili kućne ljubimce izbegavajte papriku kao repelent budući da kapsaicin iz paprike može oštetiti memberane sluzokože. Van domašaja dece i ljubimaca bi trebalo da ostanu i esencijalna ulja.

Kora od krastavca/limuna

Kora ovih plodova sigurno je sredstvo za odvraćanje mrava.

Zašto metod deluje: Kora krastavca ili limuna otrovna je za određene vrste gljiva kojima se mravi hrane te ovi nastoje da ih izbegnu. Za borbu protiv mrava u kuhinji ili kupatilu preorijentišite se na sredstva za čišćenje sa mirisom krastavca ili limuna i to po mogućstvu onih koji zaista sadrže ulja ovih biljaka. Sintetički mirisi ipak neće imati efekat koji vam je potreban.

Kuhinjska so 

Posipanje soli po ćoškovima iz kojih mravi ulaze u vaš dom odvratiće ih od daljih ulazaka. Kuhinjska so jedno je od najprirodnijih i ujedno najjeftinijih sredstava za rasterivanje mrava. Držite se kuhinjske a ne morske soli jer nemaju isti efekat. Sve što treba da uradite je da u ključalu vodu naspete veću količinu soli i sačekate da se so rastvori. Potom, usoljenu vodu ulijte u prskalicu i isprskajte mesta gde opažate mrave  u vašem domu.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice od štetočina i bolestu u prolećnom periodu

Reference:

  1. Martin, Kit, Horn, Michael, & Wilensky, Uri. Prevalence of direct and emergent schema and change after playInformatics in Education, vol. 18, no. 1, pp. 183-212, 2019. doi:10.15388/infedu.2019.09
  2. Ant Baits: A Least-Toxic Control. University of Nebraska Cooperative Extension.
  3. Huanling, Xing et alFumigation Activity of EssFumigation Activity of Essential Oil of Cinnamonum Loureirii Against Red Imported Fire Ant (Solenopsis Invicta) WorkersJournal of Pest Science, 2021. doi:10.21203/rs.3.rs-450369/v1
  4. Yenigun, Onur M, and Mark Thanassi. Capsaicin: An Uncommon Exposure and Unusual TreatmentClinical practice and cases in emergency medicine, vol. 3, no. 3, pp. 219-221, 2019. doi:10.5811/cpcem.2019.3.41231
  5. Abdul Hafiz Ab Majid et alBehavioral Responses of Household Ants (Hymenoptera) to Odor of Different Coffee Species and Formulations: Sustainability Approach for Green Pest Management StrategiesHousehold and Structural Urban Entomology Laboratory, Vector Control Research Unit, School of Biological Sciences, Universiti Sains Malaysia, 2017. doi:10.1101/101303
  6. Sathyanarayana, Madhuri et alAntimicrobial Activity of Citrus Sinensis and Citrus Aurantium Peel ExtractsJournal of Pharmaceutical and Scientific Innovation, vol. 3, no. 4, pp. 366-368, 2014. doi:10.7897/2277-4572.034174

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstNova tehnika rezidbe BOROVNICE
Sledeći tekstAktuelna zaštita BRESKVE i NEKTARINE od vaši i bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime