Nova tehnika rezidbe BOROVNICE

0
506
Agrosaveti---rezidba---borovnica---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Na nedavno održanom Kongresu voćara i vinogradara, mogli smo da čujemo nešto više o novim načinima rezidbe borovnice, koja je jedna od perspektivnijih voćnih vrsta. Profesorka Jasminka Milivojević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, govorila je o značaju ove rezidbe, koja doprinosi pojeftinjenju uzgoja u smislu angažovanju manje radne snage, kao i povećanju prinosa i diferencijaciji rodnih pupoljaka. Takođe, razgovarali smo sa profesorkom o isplativim voćnim vrstama.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

 

Borovnica je višegodišnja, drvenasta, žbunasta vrsta bobičastog voća. Visokožbunasta borovnica ima širok spektar uspevanja u pogledu klimatskih i zemljišnih činilaca. Od klimatskih činilaca najveći uticaj imaju svetlost, toplota, voda i vlažnost vazduha. Sortama visokožbunaste borovnice odgovaraju umereno topla i umereno vlažna područja. Na razvitak ove voćne vrste povoljno utiče i blizina vodenih površina.

Profesorka Milivojević objasnila je novi način orezivanja borovnice, a reč je o sektorijalnoj rezidbi koja je nova strategija iz Čilea. U video prilogu iznad možete saznati kako se ova rezidba izvodi, a ukoliko vas interesuje konvencionalna rezidba i niste sigurni da li dobro radite u članku kako pravilno orezati borovnicu možete saznati dosta korisnih informacija.

Magnetic 1120x185px

Borovnica i visoki tuneli

Prošla godina bila je stimulativna za proizvođače, otkupna cena je diktirala i podizanje novih zasada. Cilj koji struka želi da postigne, jeste da stimulliše voćare da osim na otvorenom polju proizvode i u visokim tunelima, što bi doprinelo bržem stupanju na rod i boljoj ceni.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja borovnica u Srbiji

Sa otkupnom cenom od oko 6 evra po kilogramu, borovnica je definitivno jedna od najprofitabilnijih voćnih vrsta, a površine pod ovom voćkom se povećavaju svake godine. Poslednjih godina evidentiran je značajan napredak u uvođenju novih, rodnijih i kvalitetnijih sorti, proizvodnji zdravog sadnog materijala i osavremenjavanju tehnologije gajenja.

ExelGrow Adama 1120x180

Jagodasto voće adut u voćarstvu

Zaključak na Kongresu voćara bio je da je jagodasto voće glavni adut kada je reč o voćarskoj proizvodnji u našoj zemlji. Pored borovnice odliču zaradu donose i malina, kupina i jagoda, ističe naša sagovornica.

Prednosti gajenja ove vrste voća su brojne u odnosu na druge, jer rano stupaju u rod, neke vrste već naredne godine od sadnje. Pun rod se postiže pre drugih voćnih vrsta, u maju i junu , i što je najvažnije tržišna cena je visoka i stabilna.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Prof. Dr.Jasminka Milivojević, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu

Prethodni tekstUsvojene izmenjene uredbe o OGRANIČENJU CENA osnovnih namirnica i naftnih derivata
Sledeći tekstOterajte mrave brzo i efikasno iz bašte i kuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime