Kokoške i kupanje u prašini: Zašto je važno da im obezbedimo kupalište

0
2202
kokoska kupanje prasina
Foto: Pixabay

Kupanje u prašini odavno je prepoznato kao nešto što kokoške moraju da rade. Međutim, često se postavlja pitanje zašto je to važno za njih i šta će da se desi ako im se ne obezbedi?

Spyrale Adama 1120x1080

Prvi put kada vidite da se kokoške „kupaju“ u prašini možda ćete biti pomalo zatečeni. To može da vam izgleda kao da kokoške imaju neku vrstu napada. Međutim, one se jednostavno prepuštaju svom prirodnom ponašanju koje je presudno za njihovo zdravlje.

Kupanje u prašini je toliko važno za kokoške, da na farmama u Evropi moraju da obezbede mesta za ovu vrstu aktivnosti kokošaka prema zakonskom zahtevu od januara 2012. godine. Kada se kupaju u prašini, kokoške prolaze kroz obrazac ponašanja.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Prvo, pronađu mesto koje im se sviđa i pomoću kljuna i nogu uklanjaju zemlju praveći udubljenje. Zatim rastvore perje što više mogu i sednu. U sedećem položaju ili ležeči na jednoj strani, bacaju zemlju na perje koristeći kljun, noge i krila. Takođe, trljaju glavu o zemlju kako bi istovremeno pokrili zemljom i to perje. Zatim se okrenu i to isto urade sa drugom stranom tela.

PROČITAJTE I...  Prednosti i značaj gajenja japanskih prepelica

Ovo kupanje je važno, jer se zemlja probija kroz perje i vezuje se za materijal koji treba ukloniti, a to su grinje i drugi paraziti, ćelije kože, mrtvo perje i ulja.Poslednja faza kupanja je stajanje kokoške i rastresanje kako bi uklonila zemlju sa sebe, zajedno sa svim što je prikupljeno.

Kokoške se, u proseku, kupaju u prašini jednom u dva dana. Studije su pokazale da je proces podstaknut sunčevom svetlošću, pa svoje banjanje češće rade popodne, kada se zemlja zagreje. Čitav postupak traje između 20 i 30 minuta. Kokoške instiktivno znaju koliko je to važan proces, te će samo uznemirene kokoške skratiti trajanje ovog procesa.

Zašto je kupanje u prašini važno za kokoške?

Kokoške će da pokušaju da se okupaju i kada nemaju idealno mesto za to. One instiktivno znaju da ih održavanje perja čini zdravim. Naime, kokošije perje treba određenu količinu ulja (lipida) da bi ostalo vodootporno. Ali, kako se lipidi vremenom skupljaju, postaju ustajali. Ove masnoće se skupljaju zajedno sa mrtvim ćelijama kože, slomljenim perjem, te se polako pretvara u perjani prekrivač koji gubi sposobnost da zaštiti kokošku od vode, hladnoće i toplote.

PROČITAJTE I...  Kokoške su PRESTALE da nose jaja!? Ne brinite, REŠENJA postoje

Nabacivanje zemlje ili peska u perje tokom kupanja u prašini predstavlja ključ za rešavanje problema nakupljanja nepotrebnih materija. Perje ostaje čisto, uklanjaju se viškovi i opet je u stanju da pravi izolacioni sloj. Pored toga, paraziti poput vašiju i grinja mogu da predstavljaju problem u jatu, a poznato je da ih prljavo perje privlači. To je zato što lipidi predstavljaju hranu parazitima.

Dakle, kupanje u prašini je važno za kokoške, ne samo zbog uklanjanja parazita koji već postoje, već i za uklanjanje starih lipida i ćelija kože kako bi se srečili paraziti koji žele da se nastane u perju.

Nedostatak ovakvog kupališta može da dovede do čupanja perja. Zato, pobrinite se da vaše koke imaju dovoljno prostora da naprave svoje kupalište od prašine i da mogu slobodno da ih koriste, onoliko često, koliko same odluče da im je potrebno.

Pored kupanja, kod uzgoja kokošaka od izuzetne je važnosti i ishrana. Zato sugerišemo da pročitate članak: Uzgoj kokošaka- Fermentisana hrana tajna kvalitetnih jaja.

Izvor: Raising happy chickens

Prethodni tekstMačvanski stočari nastavljaju sa protestima zbog cene mleka
Sledeći tekstŠpargla: Najvažnije što treba da znate o sadnji i gajenju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime