Proizvodnja boranije u selu Glogonj

0
609
Agrosaveti proizvodnja boranije Glogonj 01

Selo Glogonj je veoma dobro poznato po vrsnim povrtarima. Ovoga puta obišli smo parcele našeg domaćina, predsednika Udružena povrtara, Danaila Vučkovskog, na kojima je ove godine fokus bila proizvodnja boranije.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Boraniju radimo tradicionalno, ne na velikim površinama, zato što pratimo plodored. Najmanje četiri godine treba da prođu kako bi boranija došla na istu parcelu. Boranija je dosta nežna, te zahteva puno pažnje, a pre svega puno rada, zbog berbe.” – kaže naš domaćin, Danail.

Danail ove godine boraniju ima na oko 20 ari, pola je puterica, a pola šarena. Iako joj je obezbedio sve ono što joj je neophodno, vremenske prilike ne idu na ruku proizvodnji ove vrste povrća.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti proizvodnja boranije Glogonj 02

“Ova godina je baš teška za proizvodnju boranije. Počev od proleća. Ova boranija je bila pod agrilom, što je pomoglo prilikom onih niskih temperatura. Ali to je daleko od optimalnih uslova za njen razvoj. Posle je došla suša, sa visokim temperaturama, a ono što je bilo izuzetno nepovoljno to je ovaj vruć vetar koji i danas duva.” – priča nam Danail.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća na otvorenom u selu Glogonj

Kalcijum i voda sada najbitniji

Ona sada zahteva dosta vode i kalcijuma, dodaje Danail, a neophodna je i adekvatna zaštita, naravno, sa praćenjem karence pod obavezno.

galenika psenica LG 1120x185px

“Da bi se sačuvao cvet i lisna masa, potrebno je da se koriste aminokiseline, biostimulatori, kako bi se prebrodio ovaj stresan period. Dosta cvetova je otpadalo zbog ovog vetra. Inače, ako se održi dobro možete imati 7-8 berbi na puterici. Šarenu sam sejao nešto kasnije, pa će prva berba biti krajem avgusta.” – kaće naš sagovornik.

Ove godine naš domaćin je u proizvodnji boranije po prvi put ugradio sistem kap po kap, što mu se pokazalo veoma dobro.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti proizvodnja boranije Glogonj 03

Prinos boranije

Što se prinosa tiče oni variraju naravno od godine do godine. Ako joj date sve što treba i ako vas vreme posluži, prinosi mogu biti daleko veći od očekivanih.

“Ona može da se bere do prve slane. Beremo je jednom nedeljno. Neki standard je da po kilogramu semena imate 200-250 kilograma roda, ja obično imam puno više od toga, od 400-450 kilograma. Što se tiče površine, pa oko 20 ari mi se pokazalo optimalno, da mogu da stignem sve da odradim.” – ističe Danail.

PROČITAJTE I...  Povrtarski vodič: Prolećna i letnja setva BORANIJE i uslovi za uzgoj

Što se tržišta tiče, naš domaćin svu boraniju plasira na kvantašu u Beogradu. “Tamo se traži. Obično je do Petrovdana cena u padu, a nakon toga kreće da raste“, kaže Vučkovski.

Osim boranije, Danail ove godine imao i mladi luk u tri etape, rotkvicu, kukuruz šećerac, patlidžan, kupus i karfiol. Inače, on na jednoj parceli svake godine ima najmanje dve kulture, nekada i tri, kako bi sa jedinice površine izvukao maksimum.

Prethodni tekstŠta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz zemlje
Sledeći tekstPeršun rešava problem otečenih zglobova nogu i stopala

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime