Kako sprečiti izduživanje sadnica i spasiti rasad

0
9221
sadnice
Foto: Pixabay

Izduživanje sadnica uobičajena je pojava kod uzgoja rasada u zatvorenom, ali se biljke mogu spasiti ako se problem primeti rano. Naučite ove jednostavne trikove kako da popravite stanje izduženih sadnica pre nego što bude prekasno.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izdužene sadnice su čest problem kada se rasad proizvodi u zatvorenom prostoru i to može da utiče na bilo koju vrstu povrća ili cveća. Sadnice paradajza, tikvice, brokolija, zelene salate postaju dugonoge, jer su posađene u vreme kada dnevnog svetla nema još uvek dovoljno. Cvekla, na primer, pušta više sadnica iz jedne semenske kugle. To dovodi do toga da je gužva u kontejneru i da se sadnice očajnički protežu prema izvoru svetlosti. Rezultat su tanke i svetle stabljike i nekoliko manjih listova.

Ukoliko se ovo stanje ne ispravi, njihove stabljike postaju slabije, rast se usporava, što će ih na kraju učiniti bespomoćnim pred napadima bolesti i štetočina. Takođe, manje je verovatno da će izdržati vetar i kišu kada se nađu u bašti na otvorenom.

Adama Sultan 1120x180

Dobra vest je da se izduženi rasad može popraviti pre nego što bude prekasno.

Šta uzrokuje izduživanje sadnica?

Prvo i osnovni problem je nedovoljno svetlosti, ali nije jedini. Sadnice imaju prirodnu tendenciju da rastu prema svetlu. Ako je izvor svetla previše prigušen ili je daleko, u malim biljkama se aktivira sistem preživljavanja. One ubrzano rastu u visinu kako bi pokušale da se približe  svetlosti. Rezultat toga su tanke, krhke stabljike.

galenika pylon 1120x85

Ukoliko je izvor svetlosti samo sa jedne strane, na primer, stavili ste ih na prozorsko okno, mogu toliko da se nagnu prema suncu, da se potpuno bočno saviju. To je prilično opasna situacija za preživljavanje malih sadnica, jer su previše blizu utopljenom i vlažnom supstratu, što ih čini osetljivim na bolesti, poput poleganja rasada.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja supstrata je lakša nego što se misli

Drugi uzrok za izduživanje sadnica je previše toplote. Temperature koje imamo u kućama ili stanovima ili u klijarniku mogu da dovedu do naleta brzog rasta sadnica. Zapravo, čim seme proklija, ono reaguje na visoku temperaturu bržim rastom stabljike. Ona se izdužuje, pre nego što lišće ima priliku da je sustigne. To rezultira neuravnoteženo razvijenim sadnicama.

Treći uzrok je nekonzistetna vlaga. Ukoliko zalivanje nije redovno, već se supstrat suši između dva zalivanja, to sprečava sadnice da izrastu u snažnu biljku sa dobrom lisnom masom. Kontinuirani nedostatak vlage dovešće do toga, da im stabljike budu dugačke i tanke i na kraju može da ih ubije, jer neće biti u mogućnosti da pristupe hranljivim materijama koje im trebaju iz zemlje  tj. supstrata.

Četvrti razlog zašto se rasad izdužuje je nedovoljno mesta između sadnica. Kako klijavost semena nikada nije 100% (ili ako je reč o sitnom semenu) često se dešava da sadimo po više semena u jednu ćeliju kontejnera ili u jednu saksijicu. Međutim, kada sadnice počnu da rastu, zbog gužve u njihovom životnom prostoru, počinje i takmičenje za svetlošću. Biljke pokušavaju da rastu sve više i više, odnosno sve više se izdužuju, ne bi li pretekle konkurenciju.

sadnice paradajz
Foto: Pixabay

Kako sprečiti dalje izduživanje sadnica?

Svi faktori koji utiču na izduživanje sadnica mogu da se poprave i biljke mogu da se ojačaju i spasu.

Više svetlosti

Ukoliko morate da sadite u periodu kada nema dovoljno prirodne svetlosti, neophodno je sadnicama obezbediti dodatnu svetlost. Prosečna količina sunčeve svetlosti do ranog proleća mnogo je manja od 12 do 16 sati koji su potrebni za snažan razvoj sadnica. Sa druge strane, većina sadnica povrća su biljke dugog dana koje uspevaju na 16 sati sunčeve svetlosti i 8 sati mraka.

PROČITAJTE I...  Trikovi iskusnih baštovana koji zaista deluju u bašti

Ponekad, a izgleda sve češće, dešava se da sadnice moraju da ostanu duže vreme u zatvorenom prostoru zbog vremenskih prilika. Jako je važno da imaju dovoljno svetla da bi prošle kroz svoju početnu vegetativnu fazu. Za to se najbolje pobrinu lampe sa punim spektrom.

Ukoliko imate mali broj sadnica i držite ih u kući, blizu prozora koji je okrenut ka jugu, možete da probate trik sa srebrnom folijom. Kako? Srebrna folija se zalepi na karton. Od njega se napravi mali zid koji se postavi iza sadnica. Dakle, imamo prozor, sadnice, pa foliju. Folija je okrenuta ka prozoru kako bi se svetlost od nju odbijala i reflektovala na sadnice i sa te, druge strane.

Regulacija temperature, vlage i gužve

Iako su temperature između 23-26 stepeni idealne za klijanje, većina sadnica najbolje uspeva pri dnevnoj temperaturi između 18-21 stepen i noćnim 13-15 stepeni. Obavezno ih skinite sa grejnih prostirki ili uklonite kese ili folije za vlagu u roku od nekoliko dana od nicanja.

Pružite im vlagu odozdo. Dakle, svaki kontejner ili saksija bi trebalo da ima svoju tancu. Kada sadnice zalivate odozgo nema garancije da se voda spušta sve do dna (posebno kod biljaka koje se nalaze u dubljim ćelijama ili saksijicama). Ako sipate vodu u tacne, to osigurava vlažnost koja podstiče širenje korena prema dole, što jača biljke.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja rasada povrća u Čelarevu

Obavezno uklonite više sadnica koje se bore za svetlost, vodu.  Preporuka je da se iseku, ne da se izvlače i da ostane jedna, najjača u svakoj ćeliji kontejnera ili saksijici.

Podsticanje jačanje stabljika

Podstaknite razvoj jačih stabljika blagim prelaskom ruke preko njih ili puštanjem ventilatora. Naime, izdužene sadnice ponekad se mogu spasiti svakodnevnim nežnim prelaskom prstiju tamo-vamo (na jednu, pa na drugu stranu) po vrhovima biljaka. Ovaj jednostavan pokret simulira povetarac na otvorenom i “vara” sadnice da misle da im je potrebno da imaju deblje stabljike da bi izdržale vetrovite uslove. U istu svrhu možete da koristite i ventilator, kako bi kreirali blagi povetarac, samo pazite na sadnice, jer je zemlja sklona bržem isušivanju.

Još jedan način da popravite izdužene sadnice je da ih nahranite. Kada razviju svoja dva prava lista možete da ih prihranite vrlo blagim tečnim đubrivom. Sipa se u vodu koja je u tacni (po preporuci proizvođača), a zemlja će da „isisa“ koliko je potrebno. Sadnice bi u tom trenutku trebale da budu stare najmanje nekoliko nedelja.

Trik za izdužene sadnice paradajza

Ukoliko se izdužio rasad paradajza, najbolji način da ih ispravite je da presadite sadnice tako što ćete da zakopate stabljike do najnižeg lišća. Ne samo da će ovo rešiti problem, već se preporučuje za jačanje stabljike paradajza i kao pomoć korenu da razvije veću masu.

Ova metoda deluje i na sadnice paprike, patlidžana i tomatila (bez obzira da li su izduženi ili ne).

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstOdličan PROFIT u proizvodnji MALINE
Sledeći tekstKompostiranje: Stvari koje ne treba dodavati u kompost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime