Zaštita plastenika od velikih nanosa snega

0
2301
plastenici sneg
Foto: Printscreen Youtube Richard Gault

Pod težinom snega vrlo lako može da dođe do oštećenja najlona, pa čak i urušavanja plastenika ili tunela. Stručnjaci iz savetodavne stručne službe Leskovac dali su nekoliko saveta i preporuka kako da do toga ne dođe.

Adama Maganic 1120x180

Jake snežne padavine mogu da nanesu velike štete plastenicima, posebno u kombinaciji sa vetrom. Kako bi se preduhitrile nedaće potrebno je blagovremeno prionuti na redovno i pažljivo čišćenje snega sa plastenika.

Boban Stanković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo savetuje u razgovoru s Jugmediom, da se blagovremeno počne sa čišćenjem plastenika i njegove okoline. U suprotnom, sneg može da ga zatrpa, a pod pritiskom snežnog pokrivača može da dođe do krivljenja konstrukcije i pucanja najlona.

Paradajz 1120x180

Mnogi proizvođači su na krovu platenika pre početka zime montirali prskalice-rasprskivače. Savet Stankovića je da se u slučaju velikih snežnih nanosa pusti voda kroz sistem i eleminiše stvaranje snežnog pokrivača kako bi se izbeglo pucanje folije, krivljenje ili lomljenje konstrukcije. Ukoliko se, ipak, zakasni sa puštanjem vode i na plasteniku se formira snežni pokrivač, Stanković savetuje da se prskalice ne uključuju.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u Laliću nagrađena sa 14 zlatnih medalja

Povrtari koji nemaju prskalice mogu da koriste creva sa jačim pritiskom i na taj način da onemoguće formiranje snežnog pokrivača na plasteniku. Naravno, sve ovo važi ako se voda nije zaledila.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako napraviti improvizovani skidač snega

Ukoliko je voda smrzla, u tim slučajevima Stanković preporučuje improvizovani skidač snega sa produženom drškom i tupim vrhom za čišćenje snega sa plastenika. To može da se napravi, tako što se na dužu letvu spoji manja letva u obliku slova T. Na manju letvu pričvrste se obične krpe i alat je spreman za upotrebu.

Sneg je potrebno da se odbaci što dalje od plastenika, kako ne bi stvarao pritisak na donji, bočni deo plastenika. Ukoliko sneg pada intezivno, čišćenje treba obaviti i više puta tokom dana.

Krompir 1120x180
Prethodni tekstCrna Gora zabranila uvoz svinja iz više okruga u Srbiji
Sledeći tekstPatuljasta koza: Neodoljiva i skromnih zahteva, deca je obožavaju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime