Uzgoj povrća tokom cele godine u plastenicima

0
633

Dragan Đermanović, iz Leskovca, proizvodi povrće u plastenicima na nešto više od jednog hektara. Leskovački kraj je prepoznatljiv po nepreglednim gradovima plastenika koji se prostiru dokle god pogled može da dosegne. U Draganovim plastenicima se uzgajaju paprika, paradajz i krastavac tokom toplijih dana, a preko zime salata. Dakle, radi se o celogodišnjoj proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru.

Adama Asorbital 1120x180

Veliko nevreme koje je nedavno zahvatilo ovaj kraj mnogim povrtarima je, na žalost, porušilo plastenike.

Salata sukcesivno pristiže u ove plastenike tokom zimskih dana, i postoji nada da se sa salatom popravi loš rezultat paradajza koji je letos dao znazno niži rod zbog velikih vrućina i slabijeg oprašivanja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Naš sagovornik kaže da se odlučio da sam proizvodi rasad. Ovoj odluci pribegava većina povrtara, dok struka naglašava da bi trebalo da se kupuje zdrav, sertifikovam i bezvirusni rasad od koga u većoj meri zavisi i visina roda. Kada je reč o plasmanu robe ona većim delom ide na inostrano tržište, a samo manji deo završi na beogradskom pijacama.

PROČITAJTE I...  Proizvodnju povrća zamenili cvećem

Porodica Đermanović uglavnom sve sama radi, a kada je neophodno tokom berbe unajmi se i dodatna radna snaga. U ovom trenutku Dragan ne namerava da uvodi grejanje u svoje plastenike, jer kako kaže, zima je vreme kada se odamaraju od teških poljoprivrednih poslova koji traju tokom proleća i leta.

Adama Tomigan XL 1120x180

Srbija se polako ali sigurno sa količinom i kvalitetom približava evropskim standardima, ali veliki problem za naše povrtare predstavlja uvoz povća iz Turske, Grčke i Bugarske.

Sagovornik: Dragan Đermanović- povrtar iz Leskovca

KWS banner 728x90
Prethodni tekstPodizanje vinograda: Kako posaditi vinovu lozu i šta posle sadnje
Sledeći tekstDezinfekcija kontejnera (posuda) za rasad i semena POVRĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime