Dragan Đermanović, iz Leskovca, proizvodi povrće u plastenicima na nešto više od jednog hektara. Leskovački kraj je prepoznatljiv po nepreglednim gradovima plastenika koji se prostiru dokle god pogled može da dosegne. U Draganovim plastenicima se uzgajaju paprika, paradajz i krastavac tokom toplijih dana, a preko zime salata. Dakle, radi se o celogodišnjoj proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru.
Veliko nevreme koje je nedavno zahvatilo ovaj kraj mnogim povrtarima je, na žalost, porušilo plastenike.
Salata sukcesivno pristiže u ove plastenike tokom zimskih dana, i postoji nada da se sa salatom popravi loš rezultat paradajza koji je letos dao znazno niži rod zbog velikih vrućina i slabijeg oprašivanja.
Naš sagovornik kaže da se odlučio da sam proizvodi rasad. Ovoj odluci pribegava većina povrtara, dok struka naglašava da bi trebalo da se kupuje zdrav, sertifikovam i bezvirusni rasad od koga u većoj meri zavisi i visina roda. Kada je reč o plasmanu robe ona većim delom ide na inostrano tržište, a samo manji deo završi na beogradskom pijacama.
Porodica Đermanović uglavnom sve sama radi, a kada je neophodno tokom berbe unajmi se i dodatna radna snaga. U ovom trenutku Dragan ne namerava da uvodi grejanje u svoje plastenike, jer kako kaže, zima je vreme kada se odamaraju od teških poljoprivrednih poslova koji traju tokom proleća i leta.
Srbija se polako ali sigurno sa količinom i kvalitetom približava evropskim standardima, ali veliki problem za naše povrtare predstavlja uvoz povća iz Turske, Grčke i Bugarske.
Sagovornik: Dragan Đermanović- povrtar iz Leskovca