Patuljasta koza: Neodoljiva i skromnih zahteva, deca je obožavaju

0
4784
patuljasta koza
Foto: Pixabay

Patuljasta koza se vrlo jednostavno uzgaja. Inteligentna je, živahna i blagog temperamenta. Uglavnom je možete videti u zoološkim vrtovima, a zapravo može biti odličan izbor za domaćinstva koja su okrenuta seoskom turizmu.  

Adama Asorbital 1120x180

Patuljaste koze imaju dobroćudan karakter i zbog toga kažu da su najprikladnije za igru sa decom. Prosečna visina je oko 40 cm. Imaju kratke noge i karakterističan trbuh, pa izgledaju kao da su gravidne.

Patuljasta koza potiče iz zapadne Afrike. U Evropu su ih doneli Britanci za vreme kolonizacije, kao egotične životinje. Uglavnom su stanovnici zooloških vrtova, a sve češće se gaje na imanjima kao ljubimci dece ili životinje za izložbe. Ukoliko se bavite seoskim turizmom ove koze će biti prava atrakcija.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Postoji više vrsta patuljastih koza. Na primer, nigerijska patuljasta koza daje i solidnu količinu mleka s obzirom na svoju veličinu (0,5-2,5 litre dnevno). Količina mleka zavisi od kvaliteta hrane i uslova u kojima se drži. Mleko se najčešće koristi za izradu sireva ili sapuna.

jare nigerijske patuljaste koze
Jare nigerijske patuljaste koze / Foto: farmafans.ru

Uzgoj patuljaste koze je vrlo jednostavan. Za hranu nije probirljiva, jede travu i drugo dostupno bilje. Tokom leta im je potreban jednostavan zaklon od sunca i nevremena, a zimi zaštićen prostor, bez promaje, sa prostirkom od slame. Na primer, štalica od samo 2 kvadratna metra sa prozorom dovoljna je za dve koze. Ono što je važno je to, da uvek moraju da imaju svežu vodu, inače je neće piti. Takođe, ne vole da budu same, pa se obično drže u paru ili zajedno sa drugim životinjama.

Adama Tomigan XL 1120x180
patuljasta braon koza
Foto: Wikipedia By HeatherLion – GNU Free Documentation License and the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, CC BY-SA 3.0

Patuljasta koza u proseku živi 8-12 godina, a graviditet traje oko 150 dana. Na svet može da donese do četiri jareta. Već nakon nedelju dana jarići mogu da počnu da jedu čvrstu hranu, ali nastavljaju da sisaju do dvanaeste nedelje života.

PROČITAJTE I...  Stado koza u selu Radinac
Prethodni tekstZaštita plastenika od velikih nanosa snega
Sledeći tekstProizvodnja vina u selu Taraš

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime