OSNAŽIVANJE ŽENA na SELU: Uspešan model udruženja Lavangrad

0
118

Na selima odvajkada važi nepisano pravilo – muškarci gazduju njivom, a žene baštom. Tu činjenicu je na najbolji način iskoristilo 28 dama iz somborskih sela, koje su se, pre nekoliko godina, udružile i u svojim malim gazdinstvima zasadile lavandu i napravile plan, kako da pokrenu proizvodnju eteričnog ulja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Uz pomoć Grada Sombora, vredne žene su se uključile u projekat „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnom području“, koji se finansira putem „Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija“.

Kako nam je rekao Branislav Svorcan, savetnik u Gradskoj upravi Grada Sombora za sprovođenje evropskih projekata i međunarodnu saradnju, projekat je prihvaćen krajem 2017. godine, a počeo da se realizuje marta 2018. godine.

Adama Sultan 1120x180

Prva aktivnost je bilo osnivanje Udruženja „Lavangrad“, koje je u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom i dobavljačima sadnica lavande, organizovalo obuku u sadnji, a štampan je i kraći priručnik sa osnovnim podacima o toj aromatičnoj biljci. Jedan od partnera na projektu bio je i Centar za proizvodnju znanja i veština iz Novog Sada, koji je uradio studiju o socijalnom preduzetništvu.

PROČITAJTE I...  Lavanda u intenzivnoj proizvodnji ima perspektivu

Cilj projekta ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena

U okviru projekta, zasađeno je 60 hiljada sadnica lavande, 30 hiljada na teritoriji Sombora, i isto toliko u mađarskom Kiškunhalašu, koji je partner somborskim proizvođačima. Cilj projekta je bio da se osnaže, pre svega, ranjive grupe žena na selu, korisnice socijalne pomoći, koje nemaju rešeno stambeno pitanje, žene sa invaliditetom, ali i one kojima bi to bio dopunski izvor prihoda. Na isti princip, može da se gaji i drugo začinsko bilje, poput smilja, i drugih, ističe Svorcan.

pylon galenika jan 023

Za vredne dame, ovo je bilo potpuno novo iskustvo, jer su do sada u svojim baštama u Bačkom Monoštoru, Somboru, Čonoplji, Kljajićevu, Svetozar Miletiću i drugim selima, uglavnom sadile cveće i povrtarske kulture, onako kako su ih učile njihove majke i bake. Sadnja lavande zahteva uniformisanu proizvodnju, na svih 28 polja.

Sve učesnice projekta su dobile preporuke na koji način se treba đubriti i navodnjavati lavanda, kako voditi računa o njoj u zimskim uslovima. Jedan od uslova je bio da se od trenutka potpisivanja ugovora, tim poslom moraju baviti minimum 10 godina, uz poštovanje svih preporuka Poljoprivredne stručne službe i dobavljača sadnica.

KWS banner 728x90

Dva destilatora u Somboru su dostupna svim članicama

Ono što je prava vrednost ovog projekta jeste to što je cilj proizvodnja gotovog proizvoda, odnosno ulja od lavande, a oprema, dva destilatora za ceđenje, dostupni su svim ženama učesnicama projekta. Potencijal lavande je ogroman, kaže Svorcan navodeći da su se dame iz „Lavangrada“ odlučile za proizvodnju ulja, vodenog destilata, sušenje biljke, sapuna, kozmetike, sveća, čak i rakije i sirupa.

PROČITAJTE I...  Sadnja lavande u Somboru

Sve navedene proizvode, članice pakuju u prigodne poklon paketiće, koje prodaju na sajamskim manifestacijama. Članice Udruženja „Lavangrad“, koje je formirano u okviru projekta, sa sedištem u Bačkom Monoštoru, nastoje da svoje sadnice održe u najboljem stanju, i nadaju se da će uskoro imati zavidne rezultate, a samim tim i motiv da prošire svoje zasade.

Vrata „Lavangrada“ otvorena za nove članice

Svorcan ističe da bi ovaj model udruživanja i poslovanja mogao da se primeni i  u drugim delovima naše zemlje, u zavisnosti od toga o kom programskom području je reč, da li je u okviru programa sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom ili BIH. Grad Sombor je i ove godine raspisao konkurs, kako bi zainteresovao još neke meštanke, koje bi postale članice „Lavangrada“.

Uzgajivačice su različitih godina, između trideset i šezdeset, a za većinu njih ovo je dodatna aktivnost, pored stalnog zaposlenja ili brige o domaćinstvu. Eterično ulje samo je prvi korak u planovima koje Udruženje uveliko razvija. Njihova ideja je da razviju čitav ekosistem proizvoda i usluga fokusiranih na cvetu ove aromatične biljke.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lavande zahvalan posao

Zajednički izlazak na tržište sa eteričnim uljem lavande može biti odlučujuća prednost u kreiranju unikatnog identiteta u odnosu na postojeću ponudu. Pčelarsko gazdinstvo, etno kuća, uzgajanje lavande i turistički aranžmani, samo su neki od profesionalnih poduhvata članica „Lavangrada“, koje su spremne da svoje znanje, veštine i iskustvo, podele sa novim članicama.

Za više informacija pogledajte video prilog gore.

Sagovornik: Branislav Svorcan, Savetnik Gradske uprave Sombora za prekograničnu saradnju

Prethodni tekstSeptembarski radovi u ratarstvu
Sledeći tekstŠumadijski sajam poljoprivrede od 8. do 11. septembra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime