Uzgoj lucerke: Prednost dati domaćem semenu

0
328
lucerka
Foto: Pixabay

Lucerka se smatra vodećom i najvažnijom krmnom kulturom. Od nje se dobija veoma kvalitetna stočna hrana, a izuzetno je korisna za zemljište. Prva polovina septembra je optimalan termin za njenu setvu. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Lucerka se odlikuje visokim sadržajem sirovih proteina koji se kreće od 18-22% u zavisnosti od faze starosti vegetativnih organa. Proteini lucerke su veoma dobrog aminokiselinskog sastava i visoke biološke vrednosti. Po svom amino-kiselinskom sastavu slični su proteinima životinjskog porekla. U lucerki se nalaze vitamini: A, B1, B2, B3, C, D. Lucerka se odlikuje bogatstvom mineralnih materija, a posebno kalcijumom koji je značajan u ishrani stoke, za proizvodnju mleka i kao sastavni deo kosti za stočni podmladak. Sadrži i važne hemijske elemente: kalijum ,fosfor magnezijum i dr.

Značaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi je veliki. Lucerka se koristi za ishranu stoke u raznim oblicima: kao seno, silaža, ili kao dehidrirane biljke, ređe kao zelena hrana i za napasanje stoke. Koristi se kontinuirano 4-5 godina, dajući godišnje 4-5 otkosa. Njena uloga nije samo za ishranu stoke, već ima posebno važno mesto u plodoredu. Razoravanjem lucerišta u zemljištu ostaju velike količine organske mase, čijim razlaganjem i mineralizacijom se popravljaju fizičke, hemijske i mikrobiološke osobine zemljišta.

Adama Sultan 1120x180

Setva lucerke

Pod uslovom da raspolažemo kvalitetnim semenom lucerke dovoljno je 15 kg hasemena po hektaru. Izbor sorte i poznavanje njenih karakteristika važan je uslov postizanja visokih i stabilnih prinosa kvalitetne kabaste stočne hrane. Prednost treba dati domaćim sortama, jer su prilagođene našim ekološkim uslovima. Od pre par godina novitet u domaćoj proizvodnji predstavlja i  pilirano seme.

PROČITAJTE I...  Kasna žetva kukuruza na jugu Srbije

Сeтва почињe половином августа и трајe најкаснијe до половинe сeптeмбра

pylon galenika jan 023

Letnje-jesenji rok setve lucerke je od polovine agusta i najkasnije do polovine septembra. Ova setva ima značajne prednosti u odnosu na setvu u proleće, jer se omogućava puno iskorišćavanje lucerišta u narednoj godini (4-5 otkosa godišnje). Ukoliko se nakon letnje suše dese obilne padavine krajem avgusta i najava toplog i lepog vremena tokom septembra, rok setve može da se produži do 25. septembra.

Setvom u letnje – jesenjem periodu obezbeđuje se biljkama lucerke da se dobro ukorene do početka zime i da prikupe dovoljno rezervnih hranljivih materija kako bi izdržale niske temperature.

KWS banner 728x90

Prolećni rok setve je druga polovina marta ili prva polovina aprila. Rana setva može da strada zbog pojave poznih mrazeva, a kasna setva usled rane pojave sušnog perioda što dovodi u pitanje nicanje i razvoj useva, a samim tim i uspešno zasnivanje lucerišta.

Neposredno po setvi treba primeniti valjanje površine s lakim valjcima, radi ravnomernijeg i ujednačenijeg nicanja. Ravno i fino pripremljeno zemljište je od velikog značaja za setvu. Treba naglasiti da se na teškim zemljištima ne preporučuje valjanje nakon setve zbog opasnosti od obrazovanja pokorice.

PROČITAJTE I...  Značaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi

Lucerka se seje na dubinu od 0,5 do 3 cm, zavisno od tipa zemljišta. Ako je lako zemljište seje se na dubinu od 2-3 cm dubine, na srednje-teškim zemljištima na dubini od 1-2 cm, a na teškim zemljištima 0,5-1 cm.

Preuzimanje teksta je dozvoljenouz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstZelenović traži hitnu sednicu Skupštine o merama za stabilizaciju poljoprivrede
Sledeći tekstRobne rezerve raspisale poziv za razmenu SEMENSKE pšenice za merkantilnu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime