Prolećna setva okopavina

0
1118
Agrosaveti - Prolećna setva okopavina 01

Ovih dana je počela ili će početi setva prolećnih useva. Ono što je važno istaći je da setvu ne treba početi pre nego što se zemljište zagreje na odgovarajuću temperaturu.

Adama Maganic 1120x180

Odgovarajuća temperatura je ona koju preporučuje proizvođač semena.

Kako se ona meri? Ta se temperatura meri  isključivo zemljišnim termometrima, a ne po subjektivnom osećaju koji se javlja prilikom sedenja na zemlji! Sedenje na zemlji i osećaj toplote koji se tada javlja, svakako su subjektivna stvar.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

U hladnom zemljištu, posebno ako dođe i do povećane količine padavina, lako dolazi do propadanja semena. Sa druge strane, duže čekanje da zemlja otopli dovodi i do gubitka optimalnih rokova setve, a samim tim i kasnije žetve ili npr. do ulaska kukuruza u fazu oplodnje u vreme visokih temperatura vazduha i povećane suvoće vazduha, koje nepovoljno utiču na oplodnju.

Treba reći i da je vreme oplodnje i osobina hibrida, tj. grupe zrenja kojoj hibrid pripada. Podsećam da još uvek, na žalost, ima onih koji ne razlikuju temperaturu zemljišta od temperature vazduha, pa donose pogrešne zaključke. Takođe treba istaći da se zemljište sporije zagreva i sporije hladi od vazduha.

galenika Plavo ulje 1120x180

Zato je najbolje nabaviti zemljišne termometre i  za malo novca obezbediti sebi optimalno vreme za početak setve u proleće.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u okopavinama tretmanima posle setve

Dipl.ing. Čorogar Dejan,stručni savetnik u “Agro fito pharm “ d.o.o. Pančevo

Adama Forapro 1120x180

065/80-15-414

Prethodni tekstMladi proizvođači u borbi za opstanak
Sledeći tekstSajam pčelara Vojvodine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime