Trikovi iskusnih baštovana koji zaista deluju u bašti

0
3002
basta
Foto: Pixabay

U današnje vreme preplavljeni smo oprečnim informacijama, te se često pitamo šta je tačno, a šta ne. Da li treba da čitamo recenzije studija i naučnih istraživanja ili da poslušamo komšiju koji nije završio poljoprivredni fakultet, ali gaji povrće decenijama?

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Istina je da će svako ko traži baštovanske informacije da pronađe mnogo različitih ideja i baštenskih trikova, jer svi želimo da znamo prečice. U ovom članku bavimo se trikovima koji zaista funkcionišu na terenu.

Cimet za zaštitu rasada

Cimet ima anti-gljivično svojstvo koje je korisno za sadnice i može da pomogne u smanjenju gljivičnih bolesti. Kada stavite seme u saksiju ili ćeliju kontejnera, na vrh pospite malo cimeta. Zalivajte samo po potrebi kako bi zemlja bila stalno vlažna.

Adama Sultan 1120x180

Glistenjak protiv lisnih vaši

Glistenjak, ne samo da daje hranljive materije koje pomažu biljkama, već sadrži i hitinazu. Kada je biljka upije, lisne vaši koje izvlače sokove iz biljaka – umiru. Ovo je dobro oproban trik sa kojom su svi oduševljeni. Iako druge metode (poput insekticidnog sapuna) mogu da oštete biljku, ova metoda poboljšava zdravlje biljke, dok istovremeno tera štetočine.

PROČITAJTE I...  Povrtarstvo i stočarstvo u selu Desimirovac

Dobro proklijali gomolj za rani krompir

Iako semenski krompir može da se posadi u zemlju i pre nego što počne da klija, ukoliko ga pustite da prilija, ubrzaćete čitav proces budućeg sazrevanja biljke. Krompir veličine srednjeg kokošijeg jajeta sa klicama dugačkim 15 cm su idealni za sadnju. Ovakav krompir se nešto dublje zakopava.

pylon galenika jan 023

Ostaci (soc) od kafe kao dodatno đubrivo

Talog kafe pruža blagi dodatak azota zemlji i biljkama, bilo da ga dodajete kompostnoj gomili ili direktno u baštu. To je organski materijal koji crvi vole i on pomaže u povećanju količine azota. Kako biste pravilno koristili soc od kafe, nemojte ga nanositi na površinu zemlje, nego ga lagano pomešajte sa zemljom, jer je potrebno da se kiseonik zadrži u tlu.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstPriprema poljoprivrednih mašina u zimskom periodu
Sledeći tekstCena pšenice raste zbog potražnje Kine, UPS očekuje pad u maju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime