Štete od mraza – kajsija, breskva, trešnja

0
473
Breskva-u-cvetu-pod-snegom,-agrosaveti

Breskva, kajsija, trešanja – štete od mraza tek će se brojati u milionima eura.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

ŠTETE SE PROCENJUJU NA OKO 40 MILIONA EURA

Ovo proleće je u potpunosti pokazalo svoju prevrtljivost. Povratak zime, tačnije niske temperature u većini delova Srbije ozbiljno su oštetile pojedine voćne vrste.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Prema rečima profesora Zorana Keserovića najveću štetu pretrpele su kajsija, breskva i trešnja i to u noći između 22. i 23. marta.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Oštećenja je bilo u ravničarskom delu, dakle u Vojvodini, ali i u okolini Čačka, u selu Miokovci, gde se kajsija tradicionalno gaji. Zatim još jedan voćarski kraj, a to je Zaklopača, zatim Smederevo i okolina Beograda. Moja procena je da je šteta oko 35-40 miliona eura.” – ističe profesor Keserović.

Banner_728x90

Kruska-u-cvetu-pod-snegom,-Agrosaveti

Stradala je i trešnja koja je kalemljena na Gizeli 5, a na teritoriji Vojvodine je tokom poslednjih nekoliko godina podignuto puno takvih zasada.

Biofor baner 728x90

“Ljudi su se borili. Koristili su frostbustere, a oni koji to nemaju palili su bale slame, dakle, uradili su šta su mogli. Mi smo i najavljivali ovaj hladan talas, tako da su mnogi bili spremni. Sad nema šta savetovati, šta su uspeli da sačuvaju, uspeli su.” – dodaje Keserović.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kajsije i pravilna rezidba u selu Bare

U SREMU SITUACIJA NEŠTO BOLJA

Naša ekipa je razgovarala sa voćarima iz Novog Slankamena, selu koje zovu “selo breskvi”. Na svu sreću, kako su nam rekli tamošnji voćari, u ovom delu Srema šteta je minimalna.

“Voćari ovde kažu da i breskva ima oštećenja, ali da nisu opasna. A čuo sam od kolega da je voće u severnom delu Vojvodine, u Subotici, pretrpelo velike štete. Meteo stanica koja se nalazi u mom voćnjaku registrovala je temperature do -4 stepena u noći između 22. i 23. marta.” – kaže Ivan Tomić, voćar iz Novog Slankamena.

Nektarina-u-cvetu-pod-snegom,-Agrosaveti

Na sreću jabuka i višnja nisu pretrpele značajnije štete, međutim postoje oštećenja centralnih cvetova kod nekih sorti, kao što je to ajdared.

“Ta su oštećenja za sada beznačajna, jer je od pet cvetova u gronji, oštećen jedan.” – dodaje Ivan Tomić.

POLICIJSKI ČAS KOMPLIKUJE MERE ZAŠTITE

Policijski čas uveden zbog pandemije virusa korona, apsolutno otežava rad u voćnjacima. Naime, voćari su u obavezi da se prijave 48 sati pre odlaska u voćnjak što često nije moguće predvideti.

PROČITAJTE I...  Berba bresaka u Novom Slankamenu

“Nije to baš adekvatno, zato što može da se desi da se mi prijavimo, a da taj dan duva vetar, pa ne možemo prskati. Sledećeg dana može biti lepo vreme, a mi se nismo prijavili. Tako da tu treba nešto menjati. Osim toga, čuo sam da je i sistem bio preopterećen, te da nije sve funkcionisalo kako treba.” – kaže Ivan Tomić.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime