Kombajn Axial-Flow

0
869
Agrosaveti - Kombajn Axial-Flow - 01

Uzgoj useva za semensku robu zahteva forenzički nivo pažnje o detaljima. To je upravo bio pristup jednog proizvođača iz Rutland-a kada je birao svoj najnoviji kombajn.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Za vreme žetve, svaki usev zahteva vašu pažnju. Za Džordža Rener (George Renner), koji se bavi uzgojom visoko-kvalitetnog semena direktno od uzgajivača, pažnja na detalje je kljušna. Pogotovo kad mu je poverena mala količina često pred-osnovnog materijala.

,,Ponekad smo mi jedini koji imamo određenu sortu bilo gde u državi, tako da jednostavno nema mesta za greške.ʻʻ – ističe on. ,,Samo morate posao da odradite kako treba. Mi ulažemo mnogo vremena i truda da tako i bude.ʻʻ

Magnetic 1120x185px

Porodica Rener proizvodi seme vrhunskog kvaliteta već tri generacije. Još od kada je Džordžov deda počeo da se bavi sa uzgajivačkim organizacijama kao što je NSDO i PBI, zajedno sa lokalnim trgovcima. Njegov otac, Kristofer (Christopher), je nastavio tradiciju u Normanton Lodge (Lodž-u), koji je lociran na istočnom obodu Rutland Water i gde se porodica bavi poljoprivrednom od 1927.

Agrosaveti - Kombajn Axial-Flow - 02

Promena u karijeri

Odlučan da ne bude poljoprivrednik, Džordž Rener je stekao BTEC kvalifikaciju iz mašinstva i električnog inženjerstva u cilju studiranja akustičnog inženjerstva. Tokom slobodne godine odlučio je da postoje lošija mesta za rad od porodične farme. Vratio se kući 1997., gde je trenutno odgovoran za kompletnu agronomiju, prskanje i kombajniranje. Radi zajedno sa ocem i dva posvećena radnika na puno radno vreme koji su sastavni deo sistema.

ExelGrow Adama 1120x180

Biznis obuhvata 325 ha uglavnom krečnjačkog terena. Zemlja zavisi od adekvatne vlage u junu i julu kako bi usevi postigli dobre prinose. Skoro čitava površina se seje usevima pod ugovorom za razne semenske kompanije. Cilj je da se postigne dobar balans između prinosa i kvaliteta, a ne direktne proizvodnje.

Privlačnost specijaliziranja za visoko-kvalitetno seme je činjenica da predstavlja premijum proizvod koji mnogi farmeri nemaju sposobnost da proizvode. Sa iskustvom tri generacije, Rener porodica ima obilje znanja u ovoj specifičnoj oblasti. Ostala je bliska sa semenskim kućama, stavljajući ih u izvor novog genetskog materijala.

Infinito Bayer 1120x180 V01

DCIM101MEDIADJI_0115.JPG

Ovogodišnji usevi se sastoje od 110 ha ozime pšenice, koja se celokupno uzgaja direktno za semenske kuće. Sorte obuhvataju Grupu 1 za pekarsku industriju, pšenica Skyfall, Grupu 3 RGT Conversion i Grupu 4 Belgrade, koja rano sazreva. Asortiman ozimih pšenica takođe uključuje neko visoko-gradirano multiplikaciono seme od AHDB Cereals i Oilseeds Preporučene Liste kandidata RGT Knightsbridge.

Normanton Lodž (Lodge) tako proizvodi seme uljane repice, od kojih svih 40 ha pripada Elgaru za Elsoms. Zajedno sa 55 ha graška koji se ubira suv radi semena u drugačijoj formi Elsoms varijeteta, polulisnati Naches, zajedno sa puno-lisnim hibridom Spandimo za Dalton-e.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Isto kao i semenski usevi, biznis takođe proizvodi 85 ha Marmalade zlatnog lanenog semena. To je sorta žute boje koja je komercijalizovani usev za ljudsku potrošnju.

Setvena norma

Svi usevi se direktno seju sa Dale sejalicom. To je proces koji je počeo pre 16 godina kada se za pšenicu nudilo manje od 60 funti/toni. Farma je morala da redukuje svoje troškove. Ova metoda se koristila od tog momenta i važan je deo uspostavljanja useva. Seme se često seje sa veoma niskim normama usled ograničenih količina, u trakama koje su 25 cm jedna od druge kako bi se lakše i efektivnije ručno prebiralo-uklanjalo-kosilo.

Spyrale Adama 1120x1080

OSNOVNO i ČINJENIČNO-kvalifikovan, Džordž Rener se samostalno brine o kompletnoj agronomiji, iako je farma član NIAB TAG i ima veoma dobre odnose sa nezavisnim agroekonomistom Patrik Stefenson-om (Patrick Stephenson).

PROČITAJTE I...  Titan Machinery - Titan u svetu poljoprivredne mehanizacije

U svakoj fazi proizvodnog procesa, porodica Rener prihvata prefinjen pristup detaljima. Kad je reč o mehanizaciji, oni primenjuju metode pažljivog čišćenja sejalice korišćene za setvu semena, isto tako i kombajn koji žanje ove vredne proizvode. Prikolice koje je transportuju nazad do skladišta i sušare tako moraju da obezbede da je u perfektnoj kondiciji.

,,Proizvodnja semena je mukotrpan proces i kada nam je potreban novi kombajn, ulažemo istu pažnju na detalje pri odabiru tačno odgovarajućeg modela koji će ispuniti naše strige zahteve.ʻʻ – objašnjava Džordž Rener.

Problemi pouzdanosti

,,Pre smo imali 5,1 metarski Claas Dominator 108 za osamnaest sezona. 2015. je došlo do
nekoliko problema pouzdanosti i godine eksploatacije su došle do izražaja. Jednog dana sam bio u radionici, popravljajući ga, kad sam primio poziv na otvoren događaj kod Case IH dilera kod Brigstock-a. To je započelo ceo proces.ʻʻ

Pogledao je šta Claas ima u ponudi, ali je smatrao da moderan ekvivalent njihovog Dominatora deluje suvišno i nepotrebno komplikovan i nemoguće je konfigurisati ga prema potrebama.

,,Istražili smo svaku marku i model koji bi potencijalno zadovoljio naše potrebe. Uključujući New Holland, John Deere i Deutz-Fahr. Svi su sadržali samo neku formu sekundarnog bubnog separatora.ʻʻ – podseća on.

,,Vremenom smo zaključili da ništa nije nudilo jednostavnost kao Case Axial-Flow dizajn, i bio bih lakši za čišćenje. Nakon što smo proveli određeno vreme na dve farme koje poseduju ovaj tip mašine, imali smo 10 metarski Axial-Flow 8240 da ga isprobamo prošle godine (2015.).‚‚

Njihov cilj je da ne poseduju bilo koju mašinu na farmi koja nije njihova. ,,Uvideli smo razoran uticaj crne trave na drugim farmama koje nisu uspele da izađu na kraj sa ovim vrlo štetnim korovom.‚‚

,,Posebnu pažnju smo posvetili eliminisanju crne trave tokom poslednjih sedam godina. Nemamo nikakvih problema sa njom jer godišnje nekoliko puta pravimo prohode sa prskalicom napunjenom glifosatom i ubijamo individualne biljke kako bi im sprečili širenje preostalim semenom. Takođe upotrebljavamo robusne norme herbicida kako bi bili dominantni nad korovima, kao što je brome grass (klasača), jer su čista polja osnovni deo
našeg biznisa.ʻʻ

Prednost za Axial-Flow kombajn

Dovesti drugi kombajn bez prethodnog temeljnog čišćenja ne dolazi u obzir, pogotovo demonstracioni koji se koristio na nekoliko drugih farmi, kaže on.

,,Tako da sam proveo dve nedelje detaljno pregledajući svaki inč kombajna Axial-Flow. To mi je omogućilo veoma dobar uvid u njegov dizajn i kako sve funkcioniše. Ali i veće
uvažavanje prednosti benefita mono-rotornog koncepta. To je bilo zaključeno njegovom vožnjom tokom naredna dva dana u žetvi semena lana.ʻʻ

Ono što ga je impresioniralo je kvalitet izrade. ,,To je nesumnjivo predstavljalo velik korak napred u odnosu na našu mašinu. Heder je manipulisao semenom lana mnogo bolje jer se nije zagušivao ili obmotavao oko transportnog puža i otvora elevatora.ʻʻ

Tako su Džordž Rener i njegov otac posetili evropsko sedište Case IH u St. Valentinu u Austriji, kako bi pregledali novi kombajn Axial-Flow 6140. Posebno su želeli da prouče razlike između Axial-Flow 8240 koji je ranije bio isproban i novi model 6140 kojeg je kompanija predstavila u Velikoj Britaniji 2016.

PROČITAJTE I...  Case IH Quantum traktori

Džordž Rener je želeo da proveri kako se dve mašine razlikuju u smislu njihovog dizajna. Konkretno, on je želeo da pristupi svakoj komponenti kako bi se uverio da može kompletno da se očisti pri prelasku između različitih useva i varijeteta kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija.

Zadovoljan sa onim što je video. Džordž Rener je uporedio beleške sa svojim ocem. On je takođe posetio Case IH fabriku kombajna u Grand Island, Nebraski, USA, matičnoj proizvodnoj kući kombajna Axial-Flow.

Ključne atraktivnosti

Bilo je više ključnih atraktivnosti. Uz pregršt snage od njegovog 8,7 litarskog FPT Stage IV motora sa 400 ks, svidela im se mehanička jednostavnost i lakoća rutinskog održavanja. ,,Postoji samo nekoliko pozicija za podmazivanje svakog dana, tako da je posao brz i lak.ʻʻ – ističe Džordž Rener.

Rekonstruisani pod-bubanj takođe do dobio pozitivnu ocenu jer čini kombajn lakšim za čišćenje. Sa kompozitnim klizno-izvlačećim ležištima (sitima) na dnu sprovodnog puža čistog zrna i transportera povratne mase. Unapređen hvatač kamena koristan je na kamenitim zemljištima farme. Mogućnost zamene segmenata podbubnja za određeni usev, pre nego oslanjajući se na kompromisnu situaciju, je takođe smatrano značajnom
prednošću. Još jedan plus je Cross-Flow side-hill karakteristika koja kompenzuje nagibe.

Renerov novi kombajn Axial-Flow 6140 Cross Flow je pristigao u junu. Znatno pre žetve, ostavljajući Džordžu dovoljno vremena da pregleda celu mašinu. Pored zaptivanja bilo kojih manjih zazora-otvora u bunkeru zrna i sistemu čišćenja gde korovsko i volontersko seme može da se provuče, ugradio je kamere kao bi poboljšao vidljivost i GPS sistem od njihovog prethodnog kombajna, dozvoljavajući mu da se koncentriše na maksimizaciju kvaliteta
uzorka.

Njegova isporuka poboljšanog kvaliteta uzoraka i redukovani broj napuklih zrna su bili naglasci za Rener-ove.

Dakle kako se novi kombajn Axial-Flow 6140 Cross Flow pokazao?

,,Ključna stvar za nas, pogotovo u sezonama gde su vremenske prilike nezgodne, je imati dovoljan kapacitet kombajna kako bi mogli da žanjemo useve u tačno optimalnom momentu i kako bi izbegli bilo kakvo klijanje sa preostalim semenom pri vlažnom vremenu.ʻʻ – objašnjava Džordž Rener.

,,Veća snaga i učinak novog Axial-Flow znači da možemo birati kad želimo da radimo i stvarno forsiramo mašinu kad nam vremenske prilike idu pod ruku.ʻʻ

,,Sa njegovim ranim danima bili smo veoma zadovoljni načinom kako se 6140 pokazao. Počeli smo u usevu uljane repice i snašao se sa njom bez ikakvih poteškoća. Čuli smo neke horor priče o farmerima koji su doživeli veoma niske prinose uljane repice te godine (2016.). Mi sprovodimo široku rotaciju i nismo iskusili značajne količine problema sa štetočinama ili bolestima i zadovoljni smo ako dobijemo 4 t/ha.‚‚

,,Kad smo prešli na grašak, novi heder ih je sa lakoćom sakupljao. Uslovi su bili veoma suvi kad smo kosili ovaj usev. Na našem starom kombajnu je dolazilo do oštećenja uzoraka. Takve smetnje nismo imali sa Axial-Flow. Jedina negativna strana je bila kad smo montirali podizače stabljika, koji zahtevaju određeni intenzitet rada kako bi se uskladili u odnosu na kosu-noževe hedera, ali je ovo rešeno između dilera i nas.ʻʻ

,,Kao i mnogi drugi uzgajivači, otkrili smo da ova sezona nije bila najlakša za žetvu pšenice. Ipak smo uspeli da iskoristimo pun učinak kombajna Axial-Flow.ʻʻ

Unapređenja usmerena na jednostavnost i efikasnost

Nedostatak sunčeve svetlosti značilo je da neki delovi useva pšenice nisu sazreli kako je očekivano, nastavlja on.

PROČITAJTE I...  Stoti New Holland traktor na njivi

,,Uprkos suviše suvom semenu, na nekih 12-13%, jedan deo slame je bio zelen ili nije potpuno zrela. Tako da se kombajn naprezao više nego u uobičajenoj situaciji. Morali smo da uđemo u neke useve pre nego što su stvarno bili spremni, ali su semenske kuće želele da se uvere da je seme tih varijeteta pristupačno i bilo je potrebno izbeći rizik sa vremenskim prilikama kako bi mogli da procesiraju usev i obezbede ga uzgajivačima. Uprkos tome, postojalo je veoma manje oštećenja zrna i Axial-Flow je pružao odlične uzorke.ʻʻ

Među izmenama na modelu 2016. seriji 140 Axial-Flow kombajna je uvođenje sistema čišćenja za koji se tvrdi da je efikasniji sa povećanim protokom mase.

Nakon rotora, novih šest spiralnih puževa je zamenulo prethodnih pet kako bi se usev brže sprovodio do sita, dok novi automatski kompenzacioni sistem poprečnih nagiba optimizira protok zrna-semena. Cross Flow sistem čišćenja se aktivira automatski kako bi kompenzovao poprečne nagibe do 12°.

Postoje i promene u detaljima, kao što su kompozitna dna za čisto zrno i sprovodne puževe, za koje se tvrdi da čiste jednostavnije i brže, a ovome pomaže i ugrađena funkcija na monitoru Cleanout. Repozicioniranje čistog zrna i sprovodnih elevatora pruža lak pristup desnoj strani kombajna.

Šest manjih i lakših konkavnih elemenata čini izmenu za različite useve brzim i lakim procesom, kaže Case, dok je repozicionirani pogonski kinematski lanac na desnoj strani mašine radi pružanja lakšeg, i bržeg pristupa. Već kao mašina sa manje pogonskih kaiševa, još ih je manje na najnovijem modelu. Sprovedene su promene na hodnom sistemu i mnoge karakteristike komfora na seriji kombajna 240 su usvojene.

Nova transmisija

Nova transmisija nudi električnu promenu između dva mehanička ranga preko rotacionog prekidača na konzoli. Zamenom tradicionalnog sistema promene stepena prenosa, ova metoda pruža rukovaocu funkcionalnost polu power-shift transmisije, dok je hidrostatički pogon unapređen da se nosi sa većim vučnim opterećenjima koja se često iskušavaju u Evropi.

Ostale promene modela serije 140 za godinu 2016. su dizajnirane radi postizanja boljeg kvaliteta slame, zbog preciznijeg rasturanja usitnjene slame i pleve, kao i preciznije formiranje otkosa. Izmena režima sa otkosa na sečku i obrnuto takođe postaje lakši proces. Rukovaoc ima opciju izmene od sečke na rastur i obrnuto iz kabine koristeći električne prekidače montirane na desnoj strani kombajna. Sa te pozicije, brzina odnosno obrtaji sečke se takođe podešavaju ručno bez korišćenja alata ili izmene kaiševa.

Autor: Džulijan Kuksli (Julian Cooksley)

Izvor: CPM

Prethodni tekstZelena salata u plastenicima u selu Jelenča
Sledeći tekstŠtete od mraza – kajsija, breskva, trešnja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime