Uzgoj krompira: Agrotehničke mere u toku vegetacije

0
210
krompir
Foto: Pixabay

Osnovni zadatak nege krompira u toku vegetacije je da se obezbede najpovoljniji uslovi za intenzivniji razvoj i rast krompirove biljke, vodeći pri tome računa o ekološkim i drugim priprodnim, lokalnim i proizvodnim uslovima.

Adama Maganic 1120x180

Od primarnog je značaja da se obradom reguliše i sačuva vlaga u zemljištu od nepotrebnih gubitaka, čime se vrši njeno bolje raspoređivanje na sušni period. Ovo je  utoliko potrebnije jer krompir zahteva dosta vode, što se posebno odnosi na laka i peskovita zemljišta na kojima se najčešće gaji.

Nije ništa manje značajno ni provetravanje zemljišta, naročito onoga sa težom i zbijenijom strukturom, čime se omogućuje da se održi u dobrom stanju i obezbedi normalno  odvijanje mikrobioloških procesa u  zemljištu. Ovo je potrebno kako sa stanovišta boljeg korišćenja biljnih hraniva, tako isto i zbog stvaranja uslova za nesmetan razvoj krtola.

MPS baneri II

I najzad, zadatak nege krompira je i uništavanje korova, odnosno sprečavanje njegovog porasta, iako se ovo može postići obradom zemljišta i primenom hemijskih sredstava.

Svi navedeni ciljevi mogu se postići pravovremenim agrotehničkim i drugim zahvatima, od kojih se najvažniji: drljanje, tretiranje, ogrtanje, prihranivanje, malčiranje i suzbijanje korova herbicidima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kada se primenjuje drljanje

Drljanje je prava agrotehnička mera koja se primenjuje posle sađenje krompira. Ako je u periodu posle sadnje zbog kiša stvorena pokorica koja otežava nicanje biljaka ili je zemljite previše zbijeno, pristupa se drljanju. Ono se obavlja sa kratkim zubima, i to najviše 4-5 cm duboko kako se zupcima ne bi povredile posađene krtole.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU bez upotrebe pesticida

Na težim zemljištima, drljanje je gotovo obavezna agrotehnička mera, jer ono stvara povoljni vazdušni i vodni režim, a utiče i na suzbijanje tek izniklih korova. Međutim, na lakšim i peskovitim zemljištima, a posebno pri povoljnim klimatskim uslovima i dobroj predsetvenoj pripremi pripremi zemljišta, ova mera može sasvim izostati.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Ogrtanje krompira

Ogrtanjem ili zagrtanjem krompira se uništavaju korovske biljke , ali osnovni zadatak ove agrotehničke mere je da se oko biljaka nagrne što više rastresite zemlje, što će omogućiti uspešniji razvoj podzemnih delova biljke-krtola.

Ogrtanjem se zemljište znatno isušuje i u krajevima sa vlažnom klimom njegova primena je obavezna naročito na zbijenim i glinovitim zemljištima.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U krajevima gde vladaju duže letnje suše, naročito u ravničarskim rejonima, ogrtanje nije preporučljivo, već se preporučuje da se zemlja nešto više nagrne na redove ili čak da se obavi i treće prskanje , ali bez ogrtanja saog useva.

Prethodni tekstSalon vina u Kragujevcu 5. i 6. aprila okuplja više od 100 izlagača
Sledeći tekstSigurna zaštita pšenice u prvom tretmanu: Duplex PRO + OCTANUS + Foligal Turbo P

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime