Međunarodni dan Prokupca slavi se širom Srbije

0
38
grozdje
Foto: Pixabay

U slavu najvažnije autohtone srpske sorte vinole loze održava se Međunarodni dan Prokupca. Proslava će biti obeležena nizom manifestacija širom Srbije. Počinje danas, 9. oktobra i trajaće nekoliko dana.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prokupac je autohtona crna sorta vinove loze, neraskidivo vezana za vinogorja Srbije u kojima je nekada dominirala. Sredinom 20. veka gotovo je iskorenjena, a očuvali su je mali vinari, pretežno u aleksandrovačkoj Župi.

Danas se ova sorta sve više uzgaja, a vina od prokupca često dobijaju visoka internacionalna priznanja.

2022 Custodia 1120x1080

Dani Prokupca počinje Karavanom koji će posetiti Prokuplje 9. oktobra, Aleksandrovac 10. oktobra i Kragujevac 12. oktobra, dok će u Beogradu 14. oktobra biti održan Dan Prokupca – tradicionalni Salon prokupca na kome će se predstaviti najbolji domaći proizvođači vina od te sorte, sa nizom premijera i vina iz novih berbi.

Sutradan, 15. oktobra, konferencija „Prokupac – rođen u Srbiji“ u hotelu Radisson Collection okupiće internacionalne vinske eksperte, novinare i trgovce vinom iz sedam zemalja.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Manifestaciju prate i izložbe slika, stručne degustacije i promocije, dok će u restoranima, vinotekama i barovima širom Srbije cele sedmice od 11. do 17. oktobra u toku biti „Nedelja prokupca“ sa širokom vinskom i gastronomskom ponudom posvećenom našoj autohtonoj sorti.

PROČITAJTE I...  ‚‚Fotkaj plod i uvećaj rod‚‚ u vinogradu

U vinotekama, restoranima i barovima širom Srbije od 11. do 18. oktobra organizuju se degustacije, promocije, vina od prokupca na čašu, nove berbe, nove etiketite, specijalna jela i uparivanje hrane sa prokupcem!

MPS2022 GBaneri

Izvor: Danas

Prethodni tekstVirus mozaika jabuke opasan za razne voćke: Odnosi 30-50 odsto roda
Sledeći tekstUzgoj ovaca: CIGAJA donosi lepu zaradu, ali na ovaj način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime