Uzgoj ovaca: CIGAJA donosi lepu zaradu, ali na ovaj način

0
855
ovca cigaja
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru
Timac AGRO

Stara narodna izreka kaže da kuća koja ima ovce, u njoj nema gladi, već samo blagostanja, jer je ovca životinja koja mnogo daje, a malo traži. Poslednjih godina sve više stočara prelazi sa govedarske na ovčarsku proizvodnju, takav je slučaj i sa Đorđem Čizmašem iz Pančeva koji je uvideo da u mlečnom govedarstvu nema zarade, jer je cena mleka veoma niska i okrenuo se ka ovčarstvu.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Njegove cigaje su preko cele godine na ispaši i, kako kaže, namerava da proširi svoje stado. Trenutno ima preko 200 ovaca i 50 mladih jaganjaca. Ovim poslom se bavio još njegov pradeda, pa deda i otac, a danas tradiciju nastavlja on. Pored ovčarstva Đorđe ima i krave, bavi se ratarstvom i govedarstvom, i ističe da gaji veliku ljubav prema životinjama.

Cigaja je plemenita ovca

Cigaja je nomadska ovca koja se ne drži na jaslama i voli pašu. To je kombinovana rasa ovaca namenjana i za meso i za mleko, pa se upravo iz tog razloga sve više ovčara opredeljuje za nju. Naš sagovornik kaže da ne muze ovce zbog niske otkupne cene mleka. Još jedan od problema jeste i manjak pašnjaka u pančevačkom ataru, pa se stado sporije proširuje. Cigaja je plemenita ovca, koju tradicionalno drži. Najviše se prodaju jaganjci, ali je otkupna cena niska i problem je što, za sada, nema bolje organizovanog otkupa.

Sultan 1120x180
uzgajivac cigaja ovce dj cizmas
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru / Đorđe Čizmaš

Naš sagovornik ističe da se ovčarstvo mnogo više isplati od govedarstva, ali da se držanje ovaca na jaslama ne isplati, jer je skupa hrana, pa tako ukoliko su na paši hrana im je obezbeđena 8 meseci, jer slobodno pasu.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca i svinja u selu Vašica

Cigaja je otporna i izdržljiva ovca. Mnogi uzgajivači vide računicu samo ako je drže napolju tokom cele godine, a jedan od njih je i Nebojša Božić, koji se na ovaj način bavi uzgojem ovaca rase Banatska Cigaja u selu Omoljica.

LG 1120x185px
ovce cigaja
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Vuna – roba bez kupaca

Nekada je vuna bila na ceni i dobro se plaćala, međutim danas ovčari ne znaju šta će da rade sa njom, jer nikome više ne treba, pa je načešće bacaju i tako ostaje neiskorišćena, a oni bez zarade. Vunu neće niko danas da kupi, a nekada su unapred dobijali novac od vune, već u maju i junu kada se ovce šišaju. Subvencije, kako kaže, mnogo mu znače.

Od uzgoja ovaca može lepo da se zaradi

Đorđe kaže da je ovca isterala sirotinju iz kuće i da može lepo da se zaradi , ali daleko manje nego ranije. Slika ovčarstva, kao i mnogo čega drugog, u Srbiji se promenila a ostaje samo nada da će država prepoznati interes u ovoj grani stočarstva i pomoći poljoprovrednicima koliko je god to moguće.
Pogledajte više u video prilogu.

Neoram 1120x1080

Prethodni tekstMeđunarodni dan Prokupca slavi se širom Srbije
Sledeći tekstAgrorazvoj: Konkretna pomoć subvencijama i savetima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime