Najskuplje grožđe na svetu: Za par kilograma može da se kupi stan!

0
717
grozdje ruby roman
Foto: YouTube/screenshot/Business Insider

Grožđe Ruby Roman je superiorno voće i jedno od najskupljih na svetu. Šta ga čini tako posebnim i zašto je toliko skupo?

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Grožđe Ruby Roman uzgaja se samo u jednoj zemlji na svetu, a jedan grozd može da se proda za 90-450 dolara. Ocenjuje se na osnovu tri kvaliteta: ujednačenosti boje, veličine grozdova i ukusa, što sve utiče na konačnu cenu.

Prvo što upada u oči je veličina grozdova koji su četiri puta veći od običnog. Grožđe je crvene boje, okruglo kao ping-pong loptica. Svaki grozd je prepun sočnog, jedinstvenog ukusa koji vam, kako kažu, bukvalno udari u mozak.

2022 Custodia 1120x1080
grozdje ruby roman 1
Foto: YouTube/screenshot/Business Insider

Grožđe Ruby Roman karakteriše visok sadržaj šećera i slaba kiselost, a ne postoji na svetu ni jedna druga sorta koja ima ovako velike grozdove i tako crvene. Svaki grozd mora da bude najmanje 20g težak, a postoji paleta boja sa kojom se određuje da li je prihvatljivo crvena ili ne. Takođe, od velike je važnosti sadržaj šećera koji mora da bude iznad 18%.

PROČITAJTE I...  Udruženje proizvođača grožđa i vina SREM-FRUŠKA GORA

U japanskoj kulturi voće se smatra luksuzom i traženom robom. Ova superiorna vrsta grožđa 2020. godine prodata je na aukciji za cenu od 12.000 dolara za kilogram, što znači da je jedan groz koštao oko 470 dolara. Čisto radi poređenja, samo za kilogram ovog voća može da se kupi osamnaestokaratni zlatni prsten sa dijamantima i rubinom. Za 6-8 kilograma može da se kupi pristojan stan.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85
grozdje ruby roman uzgoj
Foto: YouTube/screenshot/Business Insider

Ruby Roman grožđe potiče iz Japana. Sortu je razvio sindikat lokalnih farmera u saradnji sa vladom prefekture Išikava, a 2008. godine predstavljeno je kao superiorno voće. Uzgaja se u strogo kontrolisanim uslovima u plastenicima, a proizvodi se u veoma ograničenim količinama kako bi se zadržala ekskluzivnost.

grozdje ruby roman pakovanje
Foto: YouTube/screenshot/Business Insider

Najčešće se poklanja važnim poslovnim partnerima i to uglavnom pojedinačni grozdovi upakovani u namenski pravljeno pakovanje.

MPS2022 GBaneri

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstSafeForest: Saradnja Srbije i Mađarske u zaštiti od poplava u šumama
Sledeći tekstKoličina kukuruza će odrediti krajnje cene stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime