Slaninijada, 37. po redu počinje 15. februara u Kačarevu. Više od 100 domaćinstava iz ovog mesta bavi se proizvodnjom dimljenog i sušenog mesa, a svoj dolazak na manifestaciju su potvrdili najbolji proizvođači suhomesnatih delikatesa iz cele Srbije. Očekuje se rekordna poseta.
Slanina, pečenica, suvi vrat, suva kobasica, dimljena kobasica, kulen… čarobne reči za mesne sladokusce. Učešće na Slaninijadi do sda je potvrdilo više od 300 izlagača. Svoje dolaske su potvrdili najbolji proizvođači kulena iz Srema i Bačke, najbolji proizvođači pršute i šunke iz Zapadne Srbije, a biće i različitim vrsta kobasica iz Istočne Srbije.
Dimljeni i sušeni proizvodi od moravke i mangulica
„Ove godine naši posetioci imaće u ponudi dimljene i sušene proizvode od mangulica i moravki. To je stara sorta i postoji veliko interesovanje za ovim vrstama. To je slanina svetskog ranga, bela, mesnata, jako ukusna, zdrava, specifičnog mirisa i arome u samom svetskom vrhu“, kaže Igor Lečić.
I ovoga puta biće održan izbor za najbolju slaninu u kategorijama: industrijska, domaća i zanatska. Uzorci uveliko pristižu iz cele Srbije i bivših jugoslovenskih republika.
Smeštajni kapaciteti u Kačarevu već su popunjeni. Turističke organizacije iz mnogih gradova organizuju jednodnevne izlete i ukoliko vreme posluži, na „Slaninijadi“ od 15. do 18. februara očekuje se rekordan broj posetilaca.
Izvor: Ekapija