Na licitaciji oko 9.000 hektara zemljišta u Kikindi

0
997
Agrosaveti - Licitacija državnog zemljišta 01

Prvi krug licitacije za izdavanje državnog zemljišta na području grada Kikinde trebalo bi da se održi od 26. do 28. decembra, a ukupno će poljoprivrednicima biti ponuđeno oko 9.000 hektara, od čega je polovina tog zemljišta obradiva. Prosečna početna cena biće 194 evra.

Spyrale Adama 1120x1080

Poljoprivrednici sa područja grada Kikinde imaće priliku da i ove godine licitiraju za državno zemljište i biće im ponuđeno oko 9.000 hektara. Prijave traju do 20. decembra. Ratari treba da znaju da je u ponuđenoj površini polovina obradivih parcela. Zemljište će biti izdato u vreme zimskog oranja na period od svega godinu dana, isključivo zbog zakona o restituciji. Takođe, kompanija „Tenis“ odložila je dolazak pa će i to zemljište biti paorima na raspolaganju.

„Zbog najavljenog dolaska investitora stvorio se raspored ponuđenog zemljišta koji mi nismo planirali, ali je ipak investitor odlučio da odloži dolazak tako da se i ta zemlja sada izdaje što znači da će u Banatskoj Topoli biti znatno više parcela za izdavanje“, kaže Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja – izazovi i zadovoljstva

Najviše raspoloživog zemljišta u Mokrinu

Početna cena za zemljište prve klase biće 240 evra, najviše će površina biti ponuđeno u Mokrinu oko 2.500 hektara, a najmanje u Nakovu gde će biti ponuđeno svega 40 hektara. Na području Iđoša, Sajana, Bašaida i Mokrina ima dosta neobradivog zemljišta, pa je za očekivati da neće sve biti izdato u prvom krugu.

„Što se tiče Mokrina, gde je ponuđeno najviše hektara za izdavanje, tamo se nalaze pašnjaci velike droplje i oni su u sistemu zaštite. To će takođe biti ponuđeno za izdavanje, ali prema specijalnim propisima obrade i setve. Pod pašnjacima je oko 1.500 hektara“, kaže Petar Žigić, član Komisije za izdavanje državnog zemljišta.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U Gradskoj upravi u Kikindi izrazili su nadu da će lokalni poljoprivrednici imati razumevanja jer je zbog zakona o restituciji u pojedinim katastarskim opštinama ponuđeno manje zemljišta nego što je planirano. Licitacija će se održati u Kulturnom centru Kikinda od 26. do 28. decembra ove godine.

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstTV pretplata i za štale
Sledeći tekstOrganska proizvodnja porodice Cibula

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime