Organska proizvodnja porodice Cibula

0
153
Agrosaveti - Organska proizvodnja porodice Cibula 02

Selo Pivnice sada već ozbiljno skreće pažnju na sebe kao na mesto koje proizvodi organsku hranu. Sudeći po godinama onih koji ga tako predstavljaju, za ovo selo i organsku proizvodnju će se još čuti. Među desetak mladih koji su se okrenuli održivoj poljoprivredi, zdravom načinu života i pre svega ostanku na selu su i mladi bračni par Cibula koji unosi novi život nasleđenoj kući i dedinoj bašti.

„Supruga i ja smo odlučili da se bavimo organskom poljoprivredom, prvo iz ljubavi prema prirodi, čoveku i zdravlju.  Mislim da je to najadekvatniji razlog da se obrađuje zemljište. Imamo prijavljenu organsku proizvodnju na nešto više od pola hektara. Ove godine želimo da posadimo kukuruz šećerac, bundeve Golice i tamburice. Planiramo na jednu polovinu da posadimo jagode, paštrnak i malo kikirikija sa kojim bi da ekperimentišemo. Smatram da je neophodno da stalno gajimo nove vrste da bismo ponudili našim kupcima veći asortiman proizvoda“ – rekao je Denis Cibula, organski proizvođač iz Pivnice.

Adama - Katalog - 1038x172-katalog-2019

Podrška porodice izuzetno značajna

Podrška porodice za ovakvu odluku je veoma važna. Kod Denisa Cibule, iako mnogima nije bilo jasno, čime će to on i njegova supruga da se bave, porodica je stala iza njih. Danas su im izuzetno važna moralna ali i fizička podrška, jer u organskoj proizvodnji se dodatni par ruku nikada ne odbija.

Agrosaveti - Organska proizvodnja porodice Cibula 03

„Zahvalan sam što je moja porodica otvorena prema ovom načinu poljoprivredne proizvodnje, premda je to njima nešto potpuno novo. Drago mi je što moji roditelji, ali i moji baba i deda, koji su pre mene obrađivali ovu parcelu imaju volju i želju da mi pomognu. Oni takođe poseduju i potrebnu mehanizaciju koja olakšava sam rad. Mnogo ljudi je uključeno kao pomoć i to mi je veoma drago , jer u sezoni je neophodno, a i potrebno dosta rada i truda“ – kaže  Denis Cibula.

PROČITAJTE I...  Biodinamika – viši nivo organske proizvodnje

Agrotehničke mere po principima organske proizvodnje

Sve agrotehničke mere koje na gazdinstvu Cibula  primenjuju se u skladu sa principima organske proizvodnje. Đubri se stajnjakom, zlatice sa krompira se sakupljaju ručno, a kod prskanja dolazi isključivo u obzir samo prirodni preparati koje sami spravljaju.

„Ovde smo jednu polovinu bašte pođubrili sa stajnjakom, planiramo da đubrimo i sa zeolitom, Ekonbusterom, Slavolom. Svim ekološkim đubrivima koja su na raspolaganju. Konkretno na našim parcelama nismo koristili nikakva sredstva sa nedozvoljene liste.“

„Trudimo se da koristimo biljne preparate od belog luka, koprive i koliko je to moguće da se koristimo agrotehničkim merama, ne bi li sačuvali zemljište i plodored. Primenjujemo ručno kopanje, ukoliko je moguće koristimo mehanizaciju, znači špartanje. Takođe i sa krompira ručno sakupljamo zlatice“ – kaže  Denis Cibula.

Semenski materijal

Na ovom gazdinstvu još uvek nemaju zatvoren prostor koji bi koristili za pravljenje rasada i u kojima bi bilo moguće održavanje optimalne temperature za pravilan razvoj biljaka. No, to ih kao i nedostatak odgovarajućeg sertifikovanog semena ne sprečava da se snađu i da na proleće iznesu svoj rasad u baštu.

PROČITAJTE I...  Udruživanje poljoprivrednika

Agrosaveti - Organska proizvodnja porodice Cibula 04

„Za semena se snalazimo preko prijatelja, naše zadruge. Neka semena sam naručio preko interneta od čoveka koji se takođe bavi organskom proizvodnjom, uglavnom se snalazimo za semena  kako znamo i umemo. Ove godine eksperimentišemo, prvi put da sam zasadio rasad paprike, videćemo kako će nam to funkcionisati“ – napominje Denis Cibula.

Nedostatak zemlje – glavni problem

Svaki organski proizvođač ima svoj problem koji ga najviše tišti. Kada bismo ih sabrali onda bi to izgledalo ovako: nedostatak organskog sertifikovanog semena, manjak stajnjaka na tržištu, neusklađenost liste dozvoljenih zaštitnih sredstava sa onima koja su na raspolaganju evropskim proizvođačima, papirologija i radna snaga. Međutim, ovde u Pivnicama, i to mladi proizvođači ističu problem nedostatka zemlje. Tačnije od toga zavisi njihova želja da prošire sopstvenu organsku proizvodnju.

„Najveći problem je papirologija, to je jedna od najbitnijih stavki koja odbija ljude od organske proizvodnje, ali mislim da naša zemlja sve više prepoznaje potencijal organske proizvodnje i da će pojednostaviti ta pravila, te zakone. Mada smatram da su regulative potrebne i da ljudi znaju šta kupuju. Tako da to bude zakonski regulisano da znaju ljudi da je to stvarno organski proizvod. Suočavam se sa drugim problemom, a to je manjak mehanizacije. Od velike pomoći bi mi bilo da imam ručnu sejalicu za organsku poljoprivredu“ – rekao je  Denis Cibula.

PROČITAJTE I...  Subvencije hrvatskim organskim proizvođačima

Timski rad i udruživanje

Već smo Vam govorili o tome koliko je dobar model udruživanja organskih proizvođača iz Pivnica, i kako mogu da pokriju tržište zajedničkim plasmanom robe. Osim zajedničkog nastupa na tržištu, oni jedni drugima pomažu i oko svakodnevnih poslova vezanih za proizvodnju, ali i međusobno dele iskustva i savete.

Agrosaveti - Organska proizvodnja porodice Cibula 01

„Timski rad je veoma bitan, pogotovo oko organske proizvodnje u našoj zemlji jer ona nije još toliko zastupljena. Veoma mi je drago što imam moje drugove, vršnjake sa kojima mogu da se posavetujem, sa kojima mogu zajedno da istupim na tržištu, jer sami da plasiramo naše proizvode, mislim da bi trebalo mnogo više vremena i truda da bi ljudi saznali za nas“ – kaže  Denis Cibula.

Grejanje na organsku, baliranu soju

Ono što smo videli na gazdinstvu Cibula jeste i sistem grejanja i to na organsku, baliranu soju. Denis kaže da u sezoni potroše 800 bala, a da je ušteda velika, jer sami proizvode svoj ogrev. Kako bi bili sigurni da njihovi plodovi neće doći u kontakt sa supstancama, ovaj mladi bračni par planira i bušenje arteškog bunara, te bi na taj način rešili i navodnjavanje u svojoj bašti.

Dekalb-banner-UR-728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime