Otkup junadi do kraja maja, izvoz u Tursku do polovine juna?

0
1527
Agrosaveti---Otkup-junadi---02

Intervnenti otkup junadi mogao bi da počne do kraja maja, a izvoz u Tursku već polovinom juna. Nezvanično je obećanje predstavnika državnih organa uzgajivačima junadi, okupljenih u Proizvodnu grupu odgajivača tovnih rasa goveda u okviru udruženja „Agroprofit“, na sastanku upriličenom na 86. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako je nastao problem?

Po rečima Čedomira Keca iz pomenute organizacije stočara, iz Ministarstva poljopriivrede odgajivači junadi su zimus dobili uveravanja da će krenuti izvoz grla u Tursku, ali se to do sada nije dogodilo. Ovdašnji klaničari stočarima nude 2,1 evro po kilogramu žive vage, ali to poljoprivrednicima nije prihvatljiv iznos. Zbog toga uzgajivači tovnih grla trpe gubitke, jer nemaju kome da prodaju junad po zadovoljavajućoj ceni. Grube procene upućuju da trenutno u Srbiji ima oko 2.000 kvalitetnih grla tovne junadi težine između 500 i 650 kilograma, koja čekaju kupce.

‚‚U poslednje dve nedelje Udruženje je bilo vrlo aktivno, te smo formulisali zahtev da se preko Robnih rezervi obavi interventni otkup junadi. Zbog nedostatka novca, prihvatljivo je da se naša roba zameni za kukuruz. Za nas je odgovarajuća cena od 2,2 evra po kilogramu žive vage plus PDV.‚‚ – rekao je Keco.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---Otkup-junadi-Cedo-Keco-sajam--01

Mole se stočari za strpljenje

Na improvizovanom sastanku okupljenim stočarima se obratio pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

PROČITAJTE I...  Pet vrednih poklona za posetioce Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

‚‚Stalo nam je do razvoja tovnog govedarstva, zbog toga smo opredelili i subvencije za ovu delatnost. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom. Mnogi su sumnjali da ćemo za samo nekoliko meseci uspeti da ispunimo kvotu od 5.000 tona, ali to smo uradili. Za ovu godinu imamo skoro duplo veću kvotu, ali problem je političke prirode. U Turskoj su bili izbori i tu se desio zastoj. Trebali smo da se sastanemo sa turskom delegacijom pre sajma, ali su oni tražili da to prolongiramo zbog njihovog verskog praznika. Sve je potpisano i ratifikovano u Skupštini, saradnja će sigurno biti nastavljena.

pylon galenika jan 023

Molim stočare za strpljenje. Znam da su došli u situaciju da sada troše hranu što im stvara probleme. Ne mogu da garantujem, ali mislim da je u pitanju par nedelja kada će krenuti izvoz u Tursku.‚‚ – rekao je Katanić. Napomenu je i da je cena junadi koja će se izvoziti u ovom momentu maksimalno moguća.

Katanić je najavio da će biti obezbeđeno oko 15.000 tona kukuruza koji će kroz robnu razmenu biti zamenjena za tovnu junad.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstDan stočara na 86. Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu
Sledeći tekstNajznačajnije bolesti jabuke i njihovo suzbijanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime