Dan stočara na 86. Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu

0
467
Agrosaveti---Dan-stocara---Poljoprivredni-sajam--02
Timac AGRO

Na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao što su to posetioci već navikli, četvrtak je bio dan stočara. Obeležavaju ga edukativni skupovi, a kao šlag na torti i ove godine bio je defile najboljih na Manježu. Organizatori kažu da je ove godine predstavljeno oko 1600 grla goveda, svinja, konja, koza, ovaca i sitnih životinja. Posebno veliko interesovanje je ove godine bilo u ovčarstvu. Šampionske pehare za rasu Il de frans uzeo je mladi ovčar iz Klenja, Ivan Ilić koji je ovčarstvom počeo da se bavi tek pre dve godine, a već ide rame uz rame sa iskusnijim kolegama.

Kalif-480-EC-1038x172

“Ove godine smo izlagali u kategoriji dviski i mladih ovnića i uzeli smo šampionski pehar za dviske, a pehar Novosadskog sajma za ovniće. Ja sam prezadovoljan, a nagrade su samo podstrek za dalji rad.” – kaže Ivan Ilić iz Klenja.

BASF - Systiva-1068x172px

Čuvena odgajivačnica Tordaji iz Kisača ni ove godine nije kući otišla bez pehara. Kako nam je rekao Pavel Tordai posebno mu je drago što je na Sajmu bio izložen još bolji kvalitet u odnosu na prethodnu godinu.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Dan-stocara---Poljoprivredni-sajam--04

“Drugi smo ove godine i ja sam kao odgajivač zadovoljan. Posebno mi je drago što je u rasi Il de frans prikazan zaista dobar kvalitet, bolji, jer je bilo uvoza.”  – kaže Pavel Tordaji iz Kisača.

BASF - Butisan-1068x172px

A kada je virtemberg rasa u pitanju, među šampionima je odgajivačnica Živorada Živkovića iz Obrenovca, koji ima zaista dugu tradiciju izlaganja na Novosadskom sajmu.

BASF - Caramba-1068x172px

“Ovo je 28. put kako ja izlažem na Novosadskom sajmu. Izložio sam ovce i ovnove. Ove godine sam osvojio sam dva šampionska pehara, jedan za kolekciju ovaca, a drugi za ovna šampiona.” – kaže Živorad Živković.

PROČITAJTE I...  John Deere – traktor za svakog domaćina

Agrosaveti---Dan-stocara---Poljoprivredni-sajam--03

MALI SAJAMSKI PROSTORNI KAPACITET, A VELIKO INTERESOVANJE

Ono što je bila zamerka i komisije i izlagača, jeste to što prostorni kapaciteti na Sajmu nisu odgovorili velikom interesovanju ovčara, te su mnogi i odustali od izlaganja, dok su oni drugi morali odustati od pojedinih kategorija. Iz tog razloga je ove godine izostala nagrada apsolutnog šampiona.

“Ja se nadam da će se prostorni kapaciteti povećati već za nerednu godinu, te da ćemo onda imati veći broj kolekcija. Ove godine nismo dodelili priznanje apsolutnog šampiona, jer ni jedan izlagač nije imao potpune kolekcije svih kategorija. To je jedan nedostatak ovogodišnjeg sajma. Nisu izlagači krivi, već prosto nisu imali prostora za sve kategorije.” – kaže prof. dr Cvijan Mekić, član Komisije.

OVE GODINE IZLOŽENE VEOMA KVALITETNE JUNICE

Naravno da je interesovanje u govedarstvu bilo izuzetno. Na Sajmu su se mogle videti junice vrhunskog kvaliteta, stručnjaci kažu daleko bolje u odnosu na neke prethodne godine. I ove godine farma Čorba iz Mužlje je kući odnela nekoliko zlatnih pehara.

PROČITAJTE I...  Otkup junadi do kraja maja, izvoz u Tursku do polovine juna?

“Izložio sam dve krave i tri junice simentalke i osvojio tri zlata. Ove sajamske nagrade mi puno znače, jer su ovo grla iz mojih štala, te je priznanje kvalitetnom radu i trudu moje porodice.” – kaže Peter Čorba iz Mužlje kod Zrenjanina.

Agrosaveti---Dan-stocara---Poljoprivredni-sajam--01

Na samom kraju defilea na Manjež su izašli konji koji su takođe okićeni brojnim priznanjima.

Na žalost nismo u mogućnosti da vam predstavimo sve nagrađene, iako oni to svakako zaslužuju. Dodaćemo još samo to da su štale Novosadskog sajma bile pune i ove godine, te su posetioci zaista imali šta vide, a odgajivači čime da se pohvale.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime