Otvoren 24. Festival ruže Lipolista

0
1451
Agrosaveti - Ruze Lipolist 01

Festival ”Ruže Lipolista“, koji se ove godine održava po 24 put, počeo je juče i traje pet dana. Manifestacija je počela izložbom “Mirisna bašta” u Narodnom muzeju, a završiće se, tradicionalno, izložbom cveća i dodelom prstena prijateljstva u subotu u Lipolistu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U selu Lipolist, kod Šapca, tada se okupljaju prizvođači, distributeri i svi ljubitelji ruže i njene lepote. Festival predstavlja potencijale koje ima proizvodnja cveća, otvara mogućnosti za međusobnu saradnju, udruživanje i zajednički nastup na drugim tržištima. Osim toga predstavlja šansu za razmenu iskustava, znanja i uspostavljanje kontakata i saradnje u ovoj i brojnim drugim oblastima koje unapređuju uslove života i rada.

Lipolist, selo na dvadesetak kilometara od Šapca, na putu prema Loznici, mnogi kažu s pravom nosi epitet najmirisnijeg. U ovom selu ruže se gaje decenijama, a danas se proizvodnjom bavi dvadesetak meštana. Ruže iz ovog sela prodaju se na tržištu Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i drugih zemanlja, a stižu čak i u Holandiju. Lipolist je pobratim sa holandskim mestom Lotum i učesnik projekta prekogranične saradnje ”Rosis, Rosas, Rosarum“.

ExelGrow Adama 1120x180

Organizatori Festivala su Turistička organizacija Šapca, Udruženje „Ruže Lipolista“, a pokrovitelj Grad Šabac. Kao prestižna manifestacija koja, osim turističkog, ima i značajan privredni potencijal, Festival je ušao u treću deceniju trajanja, afirmišući vredan rad lipoliških ružara i pozitivne i trajne vrednosti, utemeljene na radu, posvećenosti i ljubavi.

PROČITAJTE I...  Rasadničarska proizvodnja ruža u Lipolistu

Izvor: Agronews

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185
Prethodni tekstProizvodnja dinja u Sremu
Sledeći tekstTradicionalni sajam poljoprivede sutra u Sjenici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime