Proizvodnja ruža u Lipolistu

0
3051
Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 04

Lipolist, selo na dvadesetak kilometara od Šapca, na putu prema Loznici, sa pravom nosi epitet najmirisnijeg. Iako je selo dobilo ime po lipama proslavila ga je kraljica cveća – ruža. Na plodnoj mačvanskoj zemlji, domaćini  tog malog sela, godišnje proizvedu i do milion sadnica ruža.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 07

U danu kada smo snimali u Lipolistu, dočekalo nas je više stotina raznobojnih pupoljaka i ljubazni domaćin, Milan Marinković, jedan od najstarijih i najpoznatijih ružara u zemlji. Dok smo se pozdravljali, počeo je pravi letnji pljusak, te Milan nije skrivao zadovoljstvo što su kapljice sa neba osvežile njegov rasadnik ruža.

Padavina nikad dosta

U tom delu Mačve, nikada dovoljno padavina ali se domaćini snabdevaju vodom sa obližnjeg potoka Bela Reka, i koriste je za navodnjavanje svog cveća. Milan kaže da imaju i bušotine ali često gledaju u nebo, nadajući se kiši.

MPS baneri II

Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 06

Navikao se naš sagovornik, kaže na razne klimatske i druge neprilike u proteklih 40 godina, koliko se bavi ovim poslom. I uvek je naučio nešto novo. Nekada je izlazio iz auta noseći lupu sa sobom ne bi li na vreme uočio pojavu bolesti na listovima i laticama ruža, a danas njegovo iskusno oko sve to spazi na par stotina metara iz kola, dok prilazi svom rasadniku.

PROČITAJTE I...  Najčešća bolest RUŽA: Žuti mozaik lista

Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 03

U minule četiri decenije, bilo je dobrih ali i loših godina za ružare, priseća se Milan Marinković. Najteži im je bio početak, neizvesne godine sankcija i nemogućnosti izvoza ruža. Pamti Milan i godine kada su njihove ruže ostale neobrane ali se mogućnošću izvoza na tržište Ruske Federacije ta situacija promenila u pozitivnom smislu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Trendovi diktiraju promene asortimana

Da biste se izborili za svoje mesto na sve zahtevnijem ruskom tržištu, svoju proizvodnju morate da prilagodite aktuelnim trendovima. Marinkovići uspevaju u tome. On kaže da je na svetskom tržištu trenutno najveća potražnja za parkovskim ružama, koje su gromolikog uzrasta, nešto između puzavice koja se penje i klasične ruže.

Upravo iz tog razloga, asortiman ruža na rasadniku Marinkovića, menja se iz godine u godinu. Na njihovom cvetnom polju trenutno se neguje oko 100 hiljada sadnica ruža.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 01

Uglavnom su, kaže zastupljene sve grupe ruža, počev od minijaturnih pa sve do puzavica koje se penju uz ograde.  Od 100-ak sorti zastupljene su sve aktuelne boje od kojih i dvobojne, koje se poslednjih godina sve više kupuju.

PROČITAJTE I...  Na njivama Pomoravlja niču polja ruža

Poznat je, kaže Milan, botanički podatak da ruže nikada ne uspevaju na Južnoj polulopti ali i da su veoma zahtevne za uzgoj. On šaljivo dodaje da je kao i svaka kraljica i „kraljica cveća“ željna konstantne nege i pažnje ali, pre svega, ljubavi koju od našeg domaćina i dobija tolike godine.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 05

Podneblje sa umerenom klimom i prosečnom temperaturom vazduha oko 18 stepeni, izuzetno je pogodno za proizvodnju ruža.

„Kraljica cveća“ sklona je brojnim gljivičnim oboljenjima, a nije otporna ni na insekte i neophodna je njena permanentna zaštita u toku vegetacije, ističe ovaj iskusni proizvođač.

BTZ 1120x180px

Nema dana u godini u kojima su Marinkovići besposleni. U danima našeg boravka u Lipolistu, domaćini su se spremali za najlepši događaj u godini „Festival ruža“, koji, u hladu stoletnih lipa, već 24. godinu uspešno okuplja proizvođače iz raznih krajeva zemlje ali i ljubitelje tog cveća.

Mačvanske ruže cvetaju u Sibiru

Ruže odnegovane u njegovom rasadniku, ove godine cvetaće i u Sibiru. Nadaju se Marinkovići da će uspeti da proizvedu blizu 100 hiljada sadnica.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 02

Kada je reč o ceni, kaže da su ružari retko kada zadovoljni ali da im je tržište Ruske Federacije sigurno, a to je jedan od važnih faktora za bavljenje tom proizvodnjom.

PROČITAJTE I...  SPASITE RUŽE od LISNIH VAŠI za NULA dinara

Koristila bi im, kaže, i pomoć države ali su, kako navodi, oni iz oblasti hortikulture, nepravedno zaboravljeni. Iako su veliki izvoznici.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

U ovom selu ruže se gaje decenijama unazad, a danas se proizvodnjom bavi dvadesetak porodica. Ruže iz ovog sela, osim na tržištu Rusije, prodaju se i u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori pa čak i u zemlji lala – Holandiji.

Dok je domaćina poput Milana Marinkovića, čiji sin se aktivno uključio u proizvodnju i izrazio želju da ostane na porodičnom imanju, Lipolistom će se, sa cvetnih polja, još dugi niz godina širiti opojni miris ruža.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNovosadska veletržnica će se graditi na Klisi
Sledeći tekstAzijska mušica – noćna mora naših voćara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime