Pogubno uvođenje novih rasa pčela

0
943
Agrosaveti - Izložba posvećena pčelama 01

Prema rečima predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljuba Živadinovića, određeni lobiji, suprotno zakonu, pokušavaju da na našu teritoriju uvedu pčele drugih rasa. To bi moglo, kako navodi, da ozbiljno ugrozi domaće pčelarstvo.

Spyrale Adama 1120x1080

„To je tragična priča koja će se završiti još tragičnije ako joj dozvolimo da zaživi. Ukoliko dođe do masovnijeg uvođenja i hibridizacije naših pčela u narednim generacijama, doći će do potpune devastacije svih vrednih osobina domaće pčele koja je apsolutno prilagođena našim klimatskim uslovima i našim pašama“, upozorio je Živadinović na nedavno održanom Drugom pčelarskom sajmu Dunavskog regiona i zamolio nadležne da spreče da do ovoga dođe.

Drugi pčelarski sajam Dunavskog regiona

Dunavski sajam koji je održan u Novom Sadu otvorio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević koji je najavio još veću podršku pčelarstvu u narednoj godini istakavši da Srbija sa svojih 1,1 milion košnica prava pčelarska zemlja. Takođe je pohvalio pčelare koji zahvaljujući svojoj organizovanosti uspevaju da se izbore za unapređenje svog položaja.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Posetioci sajma su u hali „Master“ imali priliku da vide izložbu opreme i repromaterijala za pčelarstvo, ambalažu, med, pčelinje proizvode i kozmetičke preparate. U edukativnom delu manifestacije održana su predavanja o integralnoj borbi protiv varoe i protokolima tretmana tog parazita pčela, kao i o maloj košničinoj bubi, pretećoj opasnosti za evropsko pčelarstvo. O ovim temama govorio je dr Horhe Rivera Gomis, ekspert rimske Laboratorije za pčelarstvo.

PROČITAJTE I...  Pčelarski radovi u martu

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstMikrobilje – stvaranje čuda iza kulisa
Sledeći tekstPočela da radi nova crpna stanica u Kuli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime