RUMSKI VAŠAR FEBRUAR 2019.

1
5519
Agrosaveti---Rumski-vasar---01

Tradicionalno, svakog trećeg u mesecu na rumskom vašaru sjati se veliki broj ljudi iz čitave Srbije. Tako je bilo i ovog 3. februara. Ekipa emisije U našem ataru posetila je vašar sa željom da vam prenese utiske i pokaže kakva je bila ponuda stoke, mehanizacije, sadnica voća itd. Za sve nas koji smo možda malo okasnili te na vašar stigli oko 9 časova, najveći problem bio je pronaći parking, što nam je nauk za neki sledeći put.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kada opisujemo rumski vašar ne možemo, a da se ne poslužimo onom izrekom “od igle do lokomotive”, jer je zaista tako. Kada nešto tražite i ne znate gde biste to mogli naći, vašar u Rumi je pravo mesto. Ali mi ćemo se zadržati na onom što nas kao agro emisiju zanima, pa krenimo nekim redom.

Agrosaveti---Rumski-vasar---02

Stočna pijaca je nešto što je uvek veoma posećeno. Nekako se činilo da je ponuda teladi najveća, ali i interesovanje. Međutim, cena od 600-700 eura odbila je mnoge kupce. Razgovarali smo sa prodavcem teladi iz Draginja kod Šapca koji je u ovom poslu već godinama.

ExelGrow Adama 1120x180

“Ima zainteresovanih, ali mi se čini da čekaju da se zima završi, pa da ubace. Teled se kreću od 600 do 700 eura, zavisi. Mi robu nabavljamo iz Šumadije, tamo gde je najbolja roba.” – kaže prodavac iz Draginja.

Laza Kovandžić iz Bešenova je redovan posetilac vašara u Rumi. Kako kaže ponude ima, ali cene odbijaju kupce. I on se lično bavi tovom junadi, a detaljnije računice o isplativosti tog posla se kako kaže, boji. Radi, pa kako bude. Najgore je što je veoma teško proceniti kvalitet i zdravstveno stanje malog teleta, te su uginuća česta, priča nam Laza.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

“Skupo je. Nekada smo za jednog bika mogli kupiti dva teleta, danas se to ne može.”

Agrosaveti---Rumski-vasar---03

OVACA MANJE NEGO OBIČNO

U nedelju kada smo mi obišli rumski vašar, ponuda ovaca i jaganjaca je bila veoma slaba. Upoznali smo Radišu Đukića iz Mionice koji 7-8 puta godišnje poseti ovaj vašar. Ovog puta doneo je nešto ovaca, koza i jaradi. Prodao je nekoliko grla, međutim nije zadovoljan, jer ni troškovi dolaska u Srem nisu zanemarljivi.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Cena jagnjadi je oko 300 dinara, ovce 100 eura. Nešto sam prodao, nešto vraćam kući, slabo je.” – kaže stočar iz Mionice.

PROČITAJTE I...  Sudbina krava i konja na Suvoj planini i dalje neizvesna: Građani se javljaju da pomognu

Agrosaveti---Rumski-vasar---04

Ponuda stočne hrane je bila dobra, a izdvojićemo detelinu čija cena se kretala do 250 dinara za balu. A dok smo još na stočnom delu vašara proverili smo i pošto su bila prasad.

Spyrale Adama 1120x1080

“Doneo sam sedam prasića, 4 sam već prodao, nadam se da ću i ove, da ne vraćam kući. Cena je pala, sad je 210 dinara. Osim toga, vašar i nije neki. Nekada je ovde bilo po 300 krava, danas nema niti jedne, sve je drugačije.” – kaže Mitar Marković iz Rume.

TRADICIONALNO DOBRA PONUDA KONJA I KONJIČKE OPREME

Kao i uvek ponuda konja i konjičke opreme bila je solidna, i za više i za manje zahtevne kupce. Prodavci konja nisu bili raspoloženi za razgovor i komentar, ali jeste Radoslav Bekvalac iz Kaća koji je rešio da proda svoja takmičarska kola.

“Ovo vozilo je namenjeno za takmičenja, neke srednje klase je. Ima zainteresovanih, ali ko se time ozbiljno bavi traži nešto savremenije, ovim drugima je skupo i tako. Standardni problemi u našoj državi.”

Agrosaveti---Rumski-vasar---05

A kada smo kod države, bilo je i onih iz susedne Bosne koji kako kažu ne propuštaju vašar u Rumi već 10 godina.

PROČITAJTE I...  Arapske firme druge po broju hektara u Srbiji?

“Ja dolazim iz Brčkog, a vašar posećujem već deceniju. Inače imam ergelu pa me najviše zanimaju konji i konjička oprema. Ovo je meni kao Oktobar fest u Minhenu, ma svega ima, sve možeš naći na vašaru u Rumi.” – kaže Aziz Šehović iz Brčkog.

I ponuda pernatih životinja je bila solidna. Domaće koke, pevci, patke, zatim pilići, a cene u zavisnosti od kvaliteta životinje. Za domaću koku ste morali izdvojiti oko 800 dinara, dok su recimo brame išle do 1500 dinara, kao i ćurke.

Agrosaveti---Rumski-vasar---06

POLJO MEHANIZACIJA ZA SVAČIJI DŽEP, OD ONE SA OTPADA PA DO NOVE

Sada ćemo se preseliti do dela sa poljoprivrednom mehanizacijom. Tu zaista ima svega. Novo, polovno, sa otpada, kako kažu za svačiji džep. Razgovarali smo sa Milivojem Trišićem iz Subotice, koji se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije. Kako nam je rekao, prodajom se ne može pohvaliti, jer je malo onih koji kupuju. Sami troškovi dolaska na vašar su visoki. On kaže da je ljudima najveći problem, što računaju na podsticaje, ali nisu sigurni da li će ih i kada dobiti, te ne otvaraju novčanik tako lako.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredni sajam počinje u subotu

“Prodaja je slaba, a troškovi dolaska na vašar enormni. Da bismo sa dva kamiona došli ovde, treba nam 300 eura plus godišnji zakup oko 80 000 dinara, mnogo je to.” – kaže proizvođač mehanizacije Milivoje Trišić.

Agrosaveti---Rumski-vasar---07

SLABA PONUDA SADNOG MATERIJALA

Na ovom februarskom vašaru izuzetno skromna bila je ponuda sadnog materijala. Svega 2-3 prodavca su posetiocima ponudili sadnice voća, a kako kaže rasadničar iz Grocke prodaja je bila veoma dobra. Cene su zavisile od broja sadnica, ali su se kretale od oko 150 dinara za recimo višnju, trešnju, ili kajsiju.

“Doneli smo svega, i prodaja je dobra. Najviše se ovde traži kajsija i šljiva.” – kaže rasadničar iz Grocke, Mladen Petrović.

Moramo ovu reportažu privesti kraju, inače bismo vašarom zajedno sa vama šetali do kraja dana. Bilo je svega. Cene su u zavisnosti da li ste kupac ili prodavac bile visoke ili niske, pa se prema tome ocenjivao i kvalitet ovog februarskog rumskog vašara. Najbolje bi bilo da jednom svratite i lično, pa da sami ocenite vredi li svakog trećeg u mesecu doći u Rumu.

Prethodni tekstProizvodnja borovnica u Gornjoj Resavi
Sledeći tekstOrezivanje i prskanje voćnjaka

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime