Trivan: Cilj je da 41 procenat Srbije bude pod šumama

0
863
šuma
Foto: © Ocean/Corbis

Srbija problem zagađenja vazduha nastoji da reši pošumljavanjem i takav način rešavanja problema prenela je učesnicima prve Ministarske konferencije „Inovativna rešenja protiv zagađenja u južnoj i jugoistočnoj Evropi“, koju organizuje „UN Environment“ program – UNEP.

Spyrale Adama 1120x1080

„Šumama se mora gazdovati kao resursom i zato želimo da 41 odsto zemlje bude pošumljeno“ – rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan na skupu i precizirao da je Srbija pošumljena 27 procenata što je, kaže, vrlo dobro.

Problem je Vojdvodina, gde je pošumljeno šest do sedam odsto, rekao je on i dodao da se radi na pronalaženju načina da se taj procenat poveća.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Kina je primer za pošumljavanje i na tom smo tragu“ – naveo je Trivan i naveo da Ministarstvo zaštite životne u svrhu pošumljavanja izdvojilo 40 miliona dinara.

40 miliona za pošumljavanje

Na taj konkrus javilo se 12 lokalnih samouprava, kazao je on i izrazio očekivanje i potrebu da broj opština bude veći.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Insistiramo na novim inovativnim modelima koji mogu da promene situaciju za 10 godina“ – istakao je Trivan.

PROČITAJTE I...  Ozakonjena zaštita ptica

Na dvodnevnom skupu koji je u Beogradu okupio predstavnike 20 zemalja južne i jugoistočne Evrope razmenjena su iskustva i inovacije na polju zaštite životne sredine kao i predlozi za rešavaje problema zagađenja prirode u ovim državama.

Direktor UNEP-a za Evropu Gatano Leone izrazio je zadovoljstvo skupom i posvećenošću učenica u rešavanju problema od kojih je, kako je ocenio, njaveći uništavanje biodiverziteta i ekosistema.

Rešenje u cirkularnoj ekonomiji

„Ključ celog procesa je prelazak sa linearne ekonomije na ciruklarnu koja omogućuje da se materijali i resursi ponovo koriste“ – rekao je Leone.

Na skupu je iskazana odlučnost u borbi protiv zagađena vazduha, vode, ugrožavanja i uništavanja biodiverziteta i ekosistema kao i klimatskih promena.

Takođe, uočena je i potreba za obrazovanjem o životnoj sredini i održivom razvoju kao i podršci inovativnim tehnologijama.

Jačanje regionalne saradnje označeno je kao nezaobilazni faktor u rešavanju tog problema koji ne poznaje granice.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstNovi Sad – podrška organskim poljoprivrednicima
Sledeći tekstUzgoj safolk ovaca u Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime