Hotel za insekte: Bolja prirodna kontrola štetočina i oprašivanje biljaka

0
451
hotel za insekte
Foto: Pixabay

Hotel za insekte se pravi pokraj bašte, povrtnjaka ili u voćnjaku. Cilj je da se pruži sklonište dobrim insektima koji će da povećaju oprašivanje kako biste uzgajali više voća i povrća, kao i da se poveća biodiverzitet i prirodna ravnoteža za bolju kontrolu štetočina.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Tokom hladnog vremena, hotel za insekte predstavlja utočište za insekte koji traže mesto da se sklone od kiše, snega i hladnoće. Tokom leta, on postaje porodilište, mesto sa mnogo gnezda, gde insekti smeštaju svoj podmladak.

Stoga, jesen i proleće su najbolji periodi za postavljanje hotela za insekte, jer su oni tada u pokretu i traže mesto za skrivanje, hibernaciju ili pravljenje gnezda i odmor.

Adama Sultan 1120x180

Bez obzira da li ih volite ili mrzite, insekti imaju veoma korisnu ulogu. Milijarde njih iza kulisa obavljaju zadatke kojih, uglavnom, nismo svesni. Ključna uloga ovih skromnih stvorenja je oprašivanje. Bez toga jedna trećina naših prehrambenih useva ne bi dala plodove, niti imala seme za sledeću generaciju.

insekt cvet oprasivanje
Foto: Pixabay

Kako se pravi hotel za insekte

Za izgradnju hotela za insekte koriste se prirodni materijali, poput bambusovih štapova, raznih grana, drvene građe sa izbušenim rupama, itd. Važno je imati na umu da materijali ne smeju da budu toksični, odnosno da se koriste netoksični lepkovi i boje.

galenika psenica LG 1120x185px

Kada se pravilno napravi, hotel za insekte može da bude savršeno stanište za insekte u organskom ili bio vrtu, voćnjaku… Kao rezultat povećane raznolikosti insekata nastaje poboljšanje ukupne ekološke ravnoteže u vrtu ili voćnjaku.

PROČITAJTE I...  Biosalaš Idei – vrt u skladu sa prirodom
hotel za insekte 2
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Hotel za insekte se obično postavlja na metar do dva od tla, na mestu koje nije izloženo direktnom suncu i jakim vetrovima. Može da ima svoje nosače ili da bude zakačen za zid objekta koji je u blizini.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Kako se sezona bude menjala, tako će i da se smenjuju vrste insekata. Jedni će da se iseljavaju, drugi će da useljavaju u hotel. Zato ćete viđati nove insekte tokom promene godišnjih doba.

Koliko je vremena potrebno da se insekti usele

Iskustva su različita. Jedni baštovani kažu da su im se insekti uselili već nakon 2 nedelje od trenutka kada su postavili hotel u baštu. Drugi povrtari navode da su videli stanare hotela 4 nedelje nakon što su hotel postavili blizu svog povrtnjaka.

Koliko je vremena potrebno da ga insekti nasele zavisi od vremena, broja insekata u vašem području, mesto gde ste smetili hotel, veličini i raznovrsnosti rupa.

Da li mi je hotel za insekte potreban?

Na ovo pitanje možete da odgovorite jedino osmatranjem svoje bašte. Ako ste primetili da se stalno vraćaju insekti koje ne želite, onda je povećanje biodiverziteta insekata pravi put. Na primer buba-mara može da pojede do 5.000 lisnih vaši u svom kratkom životnom veku i da za to vreme položi na stotine jaja. Imati bogomoljku u svojoj bašti još je jedna zlatna karta za uspeh bašte. One su poput lavova u svetu insekata i nisu izbirljive kada je jelovnik u pitanju. Lista je dugačka, a što više insekata imate u svom vrtu, to će biti bolja ekološka ravnoteža.

PROČITAJTE I...  Partnerstvom ka zaštiti prirode

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstMladi bračni par iz grada rešio da gradi život na selu-izabrali ovčarstvo
Sledeći tekstNa Staroj planini posle 2 decenije ponovo se čuje školsko zvono

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime