Meki kozji sir sa PEPELOM proglašen za najbolji na svetu

0
554
kackavalj sir
Foto: Unsplash

Meki kozji sir iz Španije osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju za sir, u konkurenciji 4.079 prijavljenih takmičara iz više od 40 zemalja (sa pet kontinenata).

Spyrale Adama 1120x1080

Pobednički sir, imena Olavidia, potiče od zanatskog proizvođača sira komercijalnog naziva Quesos y Besos (sirevi i poljupci). Bele je boje, sa venom pepela od maslina.

Ovaj sir je pobedio drugoplasirani meki sir iz Francuske koji je okupan alkoholnim pićem koje se pravi od ostataka kože i pulpe grožđa.

LIBRETO 1120x180

Oko 250 sudija, uključujući naučnike u oblasti hrane, prodavce sira, kuvare i somelijere, bili su na takmičenju sa ulogom da ocene najbolje sireve.

Fokusirali su se na „izgled, osećaj, miris i ukus, bodujući aspekte kao što su izgled kore i paste, aroma, telo i tekstura sira, pri čemu je većina poena dodeljena za ukus i osećaj u ustima, “, stoji na sajtu organizacije World Cheese Awards.

Britanski sudija Džejson Hajnds izjavio je pre glasanja da kozji sir ima „bogatu, zavodljivu, kremastu teksturu“ i „ukus koji je bio okrugao i topao“.

PROČITAJTE I...  Povratak na selo - gazdinstvo Zdravkovac

Silvija Pelaez, vlasnica pobedničkog sira, rekla je: „Mi smo mali skromni proizvođač sira u Haenu“, gradu na jugu Španije, najpoznatijem po svojim maslinama koje se naveliko izvoze.

Njihov kozji sir je poneo titulu „svetski šampion sira“, a kada se sir preseče, odmah primetite uočljivu prugu od pepela, koja podseća na francuski sir Morbier. Nakon kremastog i puterastog, čekaju vas blagi cvetni dodiri i izbalansiran ukus.

Zanimljivo je da ovaj proizvođač sira ima samo 6 zaposlenih.

Izvor: N1

 

Prethodni tekstZašto u bašti rastu pečurke i da li treba da ih se rešite
Sledeći tekstCena zakupa državnih njiva približava se ceni zakupa privatnih oranica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime