Uzgoj svinja dodatno ugrožava afrička kuga svinja

0
45
Agrosaveti - Farma svinja u selu Lucica 03

Afrička kuga svinja (AKS) drastično povećava troškove i smanjuje prihode stočarima koji su već pogođeni različitim problemima, od visokih cena hrane za svinje, goriva i ostalih troškova proizvodnja do niskih otkupnih cena koje ne prate rast troškova. Pritom, Srbija je obležena kao jedna od ključnih tačaka u širenju bolesti.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Broj svinja u Srbiji od 2006. do 2021. godine je opao skoro za trećinu pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, dok su samo u poslednjih godinu dana, proizvođačke cene u tovu svinja skočile za preko 63 odsto, piše Bloombergadria. Pritom, naši stočari se godinama bore sa velikom konkurencijom uvoznog mesa, ali i opasnim bolestima kao što je afrička kuga svinja, za koju vakcina ne postoji.

Najveći trgovinski partner Srbije je Evropska unija, a ona sama je najveći izvoznik svinja i proizvoda od svinjskog mesa u svetu. Skoro ceo uvoz svežeg i smrznutog svinjskog mesa u Srbiji dolazi iz EU, pokazuju podaci RZS, a broj uvezenih tona mesa već neko vreme raste.

Adama Sultan 1120x180

Sa druge strane, Srbija je obležena kao jedna od ključnih tačaka u širenju bolesti. Kako navodi Jasna Prodanov Radulović iz Naučnog Instituza za veterinarstvo u Novom Sadu, nakon prvog slučaja, a na osnovu rezultata genotipizacije, poreklo virusa nije moglo da se utvrdi, kao ni način njegovog unošenja. Razlog je što je reč o stabilnom genomu virusa. Međutim, kako je hranjenje ostacima iz ljudskog lanca ishrane česta praksa u seoskim  gazdinstvima u Srbiji, uz postojeći nizak nivo biosigurnosti, pretpostavlja se da je virus donet sa mesnim proizvodima iz susednih, već zaraženih država.

PROČITAJTE I...  Centar za borbu protiv svinjske kuge i u Nišu

Afrička kuga svinja nije opasna po zdravlje ljudi. Međutim, svinjska kuga (bez obzira da li je evropska ili afrička) predstavlja najzarazniju bolest svinja i toliko je opasna da od nje ugine 90-100% jedinki. Prema pravilima ministarstva poljoprivrede, ako je jedna jedinka zaražena, sve svinje na gazdinstvu moraju biti ubijene, što predstavlja ogromnu ekonomsku štetu za stočara, koju mnogi ne mogu da nadoknade što dalje dodatno vodi ka smanjivanju domaćeg svinjskog fonda.

Aneri Galenika 1120x185px

Postoje mere prevencije, a možete ih pročitati i pogledati video prilog u članku Svinjska kuga i sve što treba da znate za preventivnu zaštitu svinja.

Do juna ove godine zabeleženo je 138 slučajeva AKS-a, a tokom 2021. identifikovano je ukupno 272.

Izvor: Bloombergadria, Vanja Popović

Prethodni tekstPčelarska proizvodnja sa 1.000 košnica
Sledeći tekstIz ličnog iskustva: Prodao sam uspešnu firmu i prešao na proizvodnju JABUKE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime