Poražavajući bilans: Afrička kuga odnela preko 50.000 svinja

0
181

Afrička kuga svinja nije samo problem proizvođača, već čitave nacije. Ako izgubimo primarnu proizvodnju, onda nije samo proizvođač u problemu već čitava nacija. Bićemo okrenuti ka uvozu, a ako pored energenata, budemo zavisni od uvoza hrane, to bi bilo pogubno za našu zemlju, objašnjava prof. dr Ivan Radović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i rukovodilac glavne odgaivačke organizacije za Vojvodinu u oblasti svinjarstva.

Spyrale Adama 1120x1080

Više od 50 000 životinja svih kategorija eutanazirano je zbog prisustva virusa Afričke kuge. Po okruzima, ukupno je potvrđeno 4.348 slučajeva kuge u Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom, Južnobačkom, Mačvanskom, Pirotskom i u Beogradu.

Profesor Radović kaže da je bio u strahu da ćemo do kraja godine ostati potpuno bez svinja, ali su preduzete mere od strane države dale efekta.

LIBRETO 1120x180

Uginuće pretrpele i velike farme

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje koje se ne prenosi na ljude, ali se radi o veoma opasnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji. Manifestuje se  u obliku hemoragijske groznice, a ima takvu visinu smrtnosti da može uništiti celu populaciju. Glavna karika u prenosu je pored čoveka i divlja svinja kaže prof dr Ivan Radović.

PROČITAJTE I...  Lemeški kulen i mala gazdinstva motor razvoja sela

S početka, u avgustu ove godine,  kuga je izbijala na područjima gde nema velikih komercijalnih farmi koje funkcionišu na profesionalnom  nivou. Međutim i pored strogih mera kontrole ogromno  uginuće pretrpele su i velike farme.

Dr Zoran Uzelac iz Delta Agrara kaže da im je i pored visokog nivoa unutrašnjih i spoljnih biosigurnosnih mera jedna farma u Staroj Pazovi ove godine pretrpela gubitke zbog zaraze. Kada se dijagnostikuje svinjska kuga primenjuje se eutanazija na celoj farmi.

Prema rečima profesora Radovića, od avgusta od kada je kuga prisutna, nije bilo smanjenja prodaje priplodnog materijala na teritoriji naše severne pokrajine.

Od avgusta do danas često je bio slučaj da su proizvođači primetivši prve simtome kuge, svinje nosili u klanicu kako bi se rešili svinja i kako ne bi ušli u minus. Profesor podseća da zaraženo meso nije bojazan za ljude.

Podsetimo, prema poslednjim podacima koje smo dobili sa Poljoprivrednog fakulteta , Departmana za stočarstvo, u Srbiji ima blizu 3 miliona svinja, u Vojvodini oko 110 000 krmača i nazimica. Svinjska kuga od avgusta  do sada pokosila je više od 50 000 grla stoke.

PROČITAJTE I...  Afrička svinjska kuga na jugu Srbije

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornici: Prof dr Ivan Radović, profesor na Poljoprivrednom  fakultetu i rukovodilac glavne odgaivačke organizacije za Vojvodinu u oblasti svinjarstva, dr Zoran Uzelac, Delta Agrar

Prethodni tekstŠargarepa o kojoj se priča i van granica naše zemlje
Sledeći tekstDijagnostifikovanje metaboličkih poremećaja krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime