Vinsko sirće neće samo pobošljati ukus omiljenog jela, već će i pozitivno delovati na naše zdravlje. Kako napraviti vinsko sirće savet daje savetodavac za tehnologiju u PSSS Kruševac Slađana Cvetković.
Vinsko sirće je puno antioksidanasa i dugo je poznato kao narodni lek. Ono pomaže u sprečavanju pojave hroničnih bolesti, a često konzmiranje reguliše holesterol, visok pritisak i jača zdravlje srca. Može da se napravi od belog ili crvenog vina. Belo je blažeg ukusa, a crveno ima intezivnije arome.
Kako napraviti vinsko sirće
Vinsko sirće može da se napravi na dva načina. Obično se pravi od crvenog vina kada se vinu doda sirćetna „majka“, kako bi se stvorilo sirće. „Majka“ (Mycoderma aceti) je želatinozni disk koji se stvara na površini ukišeljenog vina. Sastoji se od celuloze i bakterija sirćetne kiseline koje, tokom vremena, pretvaraju alkohol u sirćetnu kiselinu uz pomoć kiseonika. Sirćetnu majku možemo naći i na dugo odstojalom vinskom ili nepasterizovanom vinu koje je sadržavalo u sebi neprevrelog šećera ili alkohola, gde dobro vinsko sirće može odležavati i 10-15 godina.
Sirće se, takođe, može napraviti od crvenog vina u koje se doda 1 dl sirćeta i parče hrastovog drveta. Za kvalitetniji proizvod umesto sirćeta se dodaje kiseli kvasac (kvasina). Ona se dobija kada se isceđeni sok iz grožđa ostavi na tamnom i toplom mestu da se obavi fermentacija. Po završetku fermentacije tečnost se neko vreme odmori a nakon toga dodavanjem u vino koristi za dobijanje visoko kvalitetnih sirćeta.
Inače, sirće se može dobiti i od belog vina. Što duže sirće “sazreva”, to mu je bolji ukus. Ono može biti staro i po par godina.