Neophodna klanica za preradu ovčjeg mesa

0
210
udruženje odgajivača ovaca1

Održan je sastanak Upravnog odbora Udruženja odgajivača ovaca Srbije u Šumadijskom okrugu, a jedina tema sastanka je bila izgradnja klanice sa preradom kao korak u pravcu konkretne pomoći uzgajivačima ovaca.

Adama Asorbital 1120x180

Na inicijativu Udruženja odgajivača ovaca Srbije u organizaciji načelnice Šumadijskog upravnog okruga, Biljane Ilić Stošić, održan je sastanak sa predstavnicima lokalnih samoupravnih okruga.

Sastanku prisustvovali:

Galenika Talisman Skaut 1120x85
  1. Predsednik UO UOOS Marko Janković, članovi UO Bane Stojanović iz Boljevca i Saša Janković iz Despotovca,
  2. Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić,
  3. Prof. Dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta beogradskog univerziteta,
  4. Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije,
  5. Predsednici, predstavnici svih sedam lokalnih samouprava Šumadijskog okruga
  6. PSSS Kragujevac direktorica Suzana Nešković i savetodavac za stočarstvo Violeta Petrović Luković

udruženje odgajivača ovaca

Po rečima načelnice: „Šumadija je jedan od najvitalnijih, ako ne i najvitalniji region u čitavoj Republici, a poljoprivreda može i treba da dobije još snažniju podršku države”.

Marko Janković je istakao da je krajnje vrema da se preduzmu konkretne aktivnosti u organizovanju proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda koji znače opstanak većini odgajivača ovaca u Srbiji. U vremenu smo kada je otkupna cena jagnjadi duže vreme na najnižem višegodišnjem proseku, a sve veći disparitet cena između odgajivača, klaničara i distributera, zbog čega je ovčarima neophodna pomoć i podrška. Jedan od zaključaka redovne godišnje skupštine održane u maju. 2021.g. bio je da se razmotri i pokrene inicijativa za izgradnju sopstvenih prerađivačkih kapaciteta, klanice, i samostalno članovi UOOS nastupe na domaćem i stranom tržištu sa proizvodima od mesa jagnjadi i ovaca.

1120x180px

Izgradnja klanice sa preradom je jedina tema sastanka u Šumadijskom okrugu.

PROČITAJTE I...  Da li romanovska ovca može biti tovna rasa

Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije govorio je o potrebi i opravdanosti instaliranja klaničnog kapaciteta u centralnoj Srbiji, neophodnosti otklanjanja izvesnih sistemskih barijera u delatnosti. Naglasio je da se prema dostupnim informacijama meso i proizvodi od ovčijeg i jagnjećeg mesa mogu ponuditi evropskom i azijskom tržištu, ali isključivo iz specijalizovane klanice samo za ovce i jagnjad.

Adama Soratel 1120x1080

Prof. Dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta beogradskog univerziteta istakao je da je ovčarstvo potencijal i razvojna šansa cele Šumadije, Srbije zbog velikog interesovanja za ove proizvode kako u inostranstvu tako i na domaćem tržištu uz uključivanje struke u selekciji priplodnih grla i proizvodnji jagnjadi za tov u cilju dostizanja vrhunskog kvaliteta.

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić, izrazio je spremnost da lokalna samouprava angažuje prostor sa infrastrukturom u cilju podizanja klanice i pozvao je članove ovog udruženja da posete tu opštinu, sagladaju kapacitete koje bi lokalna samouprava angažovala na realizaciji projekta Proizvodnja Prerada Plasman izgradnjom klanice i prerađivačkih kapaciteta za potrebe UOOS i ostalih odgajivača ovaca u Srbiji.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prisutni su se složili da je vrlo bitno da se lokalne samouprave angažuju na organizovanju opštinskih udruženja odgajivača ovaca sa ciljem da svi odgajivači budu uključeni u projekat koji bi im obezbedio ekonomski razvoj i prosperitet.

PROČITAJTE I...  Uzgoj virtemberg ovaca i bahatost otkupljivača

Sastanak je zaključila načelnica Šumadijskog upravnog okruga sa konkretnim predlozima podrške, pre svega kroz olakšan pristup evropskim fondovima, ali i uključivanje resornih ministarstava za poljoprivredu i za brigu o selu, kao i čelnika gradskih vlasti, podvlačeći da sve opštine Okruga, kao i Grad Kragujevac, moraju da rade na povećavanju svojih poljoprivrednih budžeta, te da se i odgajivačima ovaca, kao i poljoprivrednicima u celini, mora pružiti maksimalna moguća podrška.

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstRekordan rod i prinosi žita u celoj Srbiji
Sledeći tekstPregled cena stoke i stočne hrane tokom jula 2021.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime